Gość Rafał Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Jak długo może utrzymywać się ostre zapalenie trzustki i żółtaczka mechaniczna u kobiety w wieku 57 lat. Pacjentka trafiła do szpitala z powodu kamienia w przewodach żółciowych (w maju 2008 r. usunięto woreczek żółciowy z kamieniami). Rozpoznano żółtaczkę mechaniczną a następnie dokonano próby usunięcia kamyka metodą gastroskopową (nieudaną). W wyniku tej próby doszło do podrażnienia trzustki. Ostre zapalenie utrzymuje się dalej pomimo wykonania 2 operacji (od 4 tygodni). Pacjentka odżywiana jest jelitowo, pozajelitowo, oddycha przy pomocy respiratora (respirator obecny od 19 dni). W najbliższych dniach ma zostać wykonana tracheostomia. Po drugiej operacji (ok. 2 tygodnie po pierwszej), w czasie, której oczyszczono jamę brzuszną oraz usunięto tkanki martwicze otrzewnowe, założono dreny przepływowe. Pomimo 2 operacji oprócz zapalenia trzuski utrzymuje się podwyższona bilirubina. Pacjentka jest wycieńczona wielokrotnym wymienianiem/czyszczeniem rurki intubacyjnej i lekami znieczulającymi. Lekarze określają stan Pacjentki jako bardzo ciężki stabilny. O ostatnich dniach w niewielkim stopniu poprawiła się praca płuc, jednakże nie pozwala na odłączenie respiratora. Ciśnienie 130/70, tętno 109, temperatura 37,2. Podawana insulina, dopamina i wiele innych. Jakie mogą być rokowania ?? Ile osób na 10 przeżywa taki stan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość J Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Rafał, nie ma co pytać o statystyki, bo każdy przypadek jest inny. Mój tata był w podobnym stanie i przeżył. 57 lat to wiek poniżej 60, co poprawia rokowania. Temperatura 37,2 też niewysoka, właściwie to stan podgorączkowy. Takie tętno jest normalne, a ciśnienie dobre. Także bądźcie dobrej myśli i życzę dużo cierpliwości. Mój tata wychodził z tego pół roku. Niestety insulina została do dziś, ale żyje i to jest najważniejsze. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość J Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 tętno normalne - mam na myśli zapalenie trzustki (typowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 witam ,miałam ostatnio robione badanie usg i wynik wykazał ze mam pojedynczo powiększone węzły chłonne we wnęce wątroby,jakie mogą być przyczyny powiększenia? ,czy to poważne ?jak to leczyć? czy to mogą być objawy żółtaczki? proszę o pomoc:!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi