Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Łukasz

Interpretacja wyników morfologii i TK jamy brzusznej przy zespole jelita drażliwego

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Łukasz
Od kilku lat mam bóle w prawym podżebrzu stwierdzono zespół jelita drażliwego niestety ostatnio bóle nasiliły się i wykonano nastepujące badania krwii morfologia Leukocyty 6,7 norma 3,8-10 Erytrocyty 5,3 norma 4,2-6 Hemoglobina 16,5 norma 14-18 Hematokryt 46 norma 40-54 MCV 88 norma 80-99 MCH 31 norma 27-35 MCHC 35,9 norma 32-37 Płytki krwi 227 norma 140-440 RDW-CV 14 norma 12-15 PDW 15 norma 9-17 MPV 12,6 norma 9-13 P-LCR 47 norma 13-43 Limfocyty% 18 norma 20-45 Inne(Eo,Bazo,Mono)% 6 norma 0-24 Neutrofile% 77 norma 40-77 Limfocyty# 1,0 norma 1,4-3,5 Inne(Eo,Bazo,Mono)# 0,3 norma 0-1,8 Neutrofile# 4,40 norma 2,5-7,0 Rozmaz krwi metodą Schilinga Gran. pałeczkowate 1 norma 1-5 Gran. segmentowane 79 norma 40-70 Gran.kwasochłonne 2 norma 1-5 Limfocyty% 18 norma 20-45 OB 10 norma 2-12 CRP 2,8 norma 0-5 cholesterol całkowity 196,5 norma 200 bilirubina całkowita 1,09 norma 0,2-1 trójglicerydy 205,7 norma 150 ALT 79 norma 10-41 AST 35 norma 10-37 fosfataza zasadowa 88 norma 30-120 ceruloplazmina 19,29 norma 20-60 anty hcv ujemny na WZWB byłem szczepiony kolonoskopia bez zmian USG narządy bez zmian kardiolog ok TK bez zmian tylko w okolicy pozaotrzewnowej uwidoczniono wezły chłonne max 12mm. Podsumowanie: wynik TK odpowiada obrazowi limfodenapatii pozaotrzewnowej- do dalszej diagnostyki. Proszę o odpowiedz co mam dalej robić i co to może być w ciągu 1,5 miesiąca spadłem z wagi 7-9 kilo ( w tym czasie miałem rehabilitacje kregoslupa- cwiczenia oraz 2 tygodnie przed TK mega grype), czuje sie słaby, mam zawroty głowy ( ponoć od kregosłupa) a wizyta u lekarza dopiero za miesiąc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Łukasz
Pare minut temu odebrałem poprawiony wynik badania i do całości obrazu dorzucono *W kielichach górnych nerki prawej stwierdza się obecność drobnego złogu + Uwidocznione w badaniu podstawne części obu płuc bez zmian patologicznych* Wnioski: TK jamy brzusznej w granicach normy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość haemophilus
Najlepiej osobiście skonsultować się z lekarzem. Powiększone węzły chłonne mogą wynikać z przebytego zakażenia. Objawy mogą wskazywać na zespół jelita drażliwego. Jednak należy wykluczyć inne przyczyny powiększonych węzłów chłonnych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość pawel
Witam Mam prawie takie same wyniki ja ty, też ból w prawym podbrzuszu, uczucie przelewania, a także czasami ból przechodzi na nerki. Ostry ból szczególnie po intensywnym sporcie. Pls daj co u ciebie stwierdzono?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość piter
u mnie to samo, ból w podżebrzu, badania robione od 2 lat takie same a raczej podobne, biopsja nie wykazała żadnego patogenu i zmian nowotworowych, choć węzły powiększone od 3 lat, nie jest to też żadno zakażenie bakteryjne i wirusowe, też ciężko mnie zdiagnozować, lekarze również orzekli o zespole jelita, do tego przewlekły stres. Zalecenia* oszczędzający tryb życia. Pozdrawiam chorujących

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Paweł
Ostatnia diagnoza wyrostek tylko do wycięcia musi być ostre zapalenie a takiego nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość iwona
mnie tez boli od miesiaca prawa strona podbrzusza promieniuje az do nerek czyli dolna czesc kregosłupa nie wiem co robic lykam juz co sie da i pije rózne zioła pomocy??!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×