Gość kasia30 Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Witam miesiąc temu miałam zlecone usg jamy brzusznej- wynik* w lewym płacie wątroby hiperechogeniczna zmiana o jednorodnej strukturze i echogeniczności o wymiarach 57x20x36mm naczyniak? W kielichu nerki prawej kamień 4 mm, reszta ok. Tydzień temu odebrałam wynik TK jamy brzusznej wątroba bez zmian ogniskowych, nerki bez złogów i kamieni. wszystko ok..Jak mam to rozumieć dlaczego usg wyszło źle? czy trzeba dodatkowo zrobić jakieś badanie proszę o odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Nie ma takowej potrzeby. TK w takich przypadkach w stosunku do wątroby jest bardziej szczegółowym badaniem. W USG zauważalną zmianą mogło być miejscowe zwiększone stłuszczenie wątroby, nie patologia, tylko taki wariant anatomiczny, który nie jest widoczny w TK. Co do złogu w nerce może nie jest uwapniony, dlatego nie został zauważony w TK lub złóg został już wydalony z układu moczowego (bardzo mały, często złogi do 5 mm samoistnie ulegają bezobjawowo ewakuacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi