Gość grzegorz95 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Witam :) Potrzebuję odpowiedzi na pytanie czy po zerwaniu więzadła krzyżowego przedniego konieczna jest operacja? Zerwałem więzadło ponad 2 miesiące temu i nie było konieczności robienia zabiegu. Czy to możliwe, żeby kolano się zagoiło? Chodzę normalnie, nie czuję niestabilności, wszystko jest w porządku. Może to rezonans magnetyczny coś źle wykazał? Proszę o odpowiedź :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Nie ma ewidentnych wskazań do leczenia operacyjnego w przypadku zerwania więzadła krzyżowego stawu kolanowego. Może dojść do wygojenia bez operacji. Nie ma powodu do niepokoju i podejrzewania błędu w rezonansie magnetycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Altaya Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Ja zerwałam więzadło krzyżowe w skutek urazu na nartach 12 lat temu. Dopóki ćwiczyłam / rower, pływanie, bieganie itp/ mięśnie przejmowały rolę więzadła, ale teraz zaczynam mieć problem z kolanem/ bo im człowiek starszy tym gorzej/ , więc jak możesz= daj się zoperować i niech ci zrobią rekonstrukcję więzadła bo uwierz mi z biegiem lat nie będzie lepiej a tylko gorzej . Zdrówka życzę:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marta Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Witam. Czekam na operacje rekonstrukcji więzadła krzyżowego ACL ponieważ miesiac temu doznałam urazu kolana do tej pory jest opuchnięte i nie mam pełnej stabilności, nosze orteze. Niestety najbliższy wolny termin tego typu operacji w naszym szpitalu jest dopiero za 8miesiecy, czy można tak długo czekać? Przecież kolano jest nie stabilne do kolejnego podwichniecia moze dojść w każdej chwili .... Możecie coś doradzić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sławek Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Witam. Ja również jestem po rekonstrukcji ACL i czekałem 11 miesięcy. Było to 3 lata temu. Należy uważać na kolano i tyle oraz obserwować czy nie zbiera się płyn w kolanie. Ewentualnie można zakupić stabilizator kolana. Niestety za trzy dni mam kolejną rekonstrukcję :(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marta Opublikowano 22 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 No ja nosze właśnie stabilizator od 5tygodni ale ortopeda zalecił go za kilka dni juz zdjąć. a z jakiego powodu kolejna rekonstrukcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi