Gość Jake Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Witam, Trzynaście dni temu w wyniku niefortunnego wypadku przeciąłem sobie trzy palce prawej ręki (II,III oraz IV), w palcu środkowym nastąpiło całkowite przerwanie ścięgna zginacza głębokiego poniżej opuszka (DIP), pozostałe palce miały więcej szczęścia - jedno ścięgno draśnięte, drugie nietknięte. Niezwłocznie udałem się do szpitala, gdzie zszyto uszkodzone ścięgno szwem materacowym 3-0, oraz zastosowano szynowanie dynamiczne wg Kleinerta (gumka przyszyta do paznokcia i poprowadzona do nadgarstka). Za siedem dni (20 dni po urazie) mam umówione ściąganie szwów. Obecnie nie jestem w stanie ruszać środkowym palcem, jest sztywny, straciłem tak ze czucie powyżej stawu DIP (w opuszku). Czy to normalne? Jest szansa na odzyskanie czucia? No i co ze zginaniem? Lekarz u którego byłem na kontroli ocenił tylko stan szyć, powiedział, że jest ok, sucho i ładnie, ale o tym, że palcem nie mogę ruszać nie wspomniał ani słowem. Co robić dalej? Czekać na ściągnięcie szwów, czy może podejmować jakieś kroki? Pozdrawiam serdecznie, J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Co do utraty czucia nastąpiło ono w wyniku przecięcia nerwów czuciowych, skórnych w wyniku bezpośredniego urazu. Z reguły jeśli został uszkodzony niewielki nerw na krótkim odcinku (a zapewne tak jeśli rana była cięta) to dość często dochodzi do regeneracji takiego nerwu, ale okres regeneracji trwa około 4-6 miesięcy. Jeśli po tym okresie nie wróci czucie to już zapewne taki stan utrzyma się bezpowrotnie. Radziłbym w chwili obecnej jeszcze udać się na konsultację do poradni rehabilitacyjnej, gdzie lekarz specjalista rehabilitacji zaleci odpowiednie zabiegi i rehabilitację palców ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jake Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Dziękuję za odpowiedź Panie Tomaszu. Była to rana cięta-szarpana, jej stan przedstawia zdjęcie (zrobione około tydzień po urazie): http://files.tinypic.pl/i/00534/bdlzetezwxzx.jpg Skoro to rana szarpana to prawdopodobieństwo powrotu czucia spada? Czy normalną sytuacją jest to, że 2 tygodnie po zszyciu ścięgna nie jestem w stanie ruszać palcem? Pozdrawiam serdecznie, J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi