Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość KAROL.S

Podejrzenie Epididymitis - zapalenie najądrza

Rekomendowane odpowiedzi

Gość KAROL.S
Jak już wcześniej w temacie napisałem podejrzewają u Mnie *EPIOLODPITS* byłem u urologa i na usg j ąder napisali mi tak *Oba jądra i najądrza o typowej lokalizacji, echogeniczności i wielkości, bez zmian ogniskowych. Między osłonami jąder wolnych, ani organicznych przestrzeni płynowych nie uwidoczniono. Cech żylaków powrózka nasiennego nie stwierdzam i tam wymiary jąder ze prawidłowe i podpis lekarza. Więc zacznę od tego iż nie jestem pewien czy dobrze odczytałem nazwę choroby. Problem jest tego typu, ze nie chca mi powiedziec co mi grozi, od czego to jest i jak z tym walczyć? Przepisali mi *CIPRONEX* 500 mg. Mam dawkowanie 2 razy na 24 h czyli co 12 h. Szczerzę mówiąc bardzo mi zależy na odpowiedzi na moją wiadomość. Boli Mnie prawe jądro, jest to ból znośny, ale odczuwalny i nie boli bez przerwy, są to przychodząca bóle np., kiedy idę ulicą albo kiedy siedzę w c. handlowym. Ale teraz odpukać ból sie nie pojawia od 3 dni, ale od wczoraj wieczora coś z moja prawą nogą nie tak od strony narządów rozrodczych do kolana ból kiedy dotykam nogę i jak chodzę (ale boli ze tak powiem nie cały obszar nogi lecz taki pas od góry do dołu o szerokości ja wiem 5 cm). Co to może być patrząc na objawy? Czy diagnoza jest prawidłowa? Co mi grozi ? Od czego to może być? Jak z tym walczyć? Czy przepisany antybiotyk pomoże? Czy to może sie nawracać?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stappler
W samym rozpoznaniu prawdopodobnie chodzi o Epididymitis a nie EPIOLODPITS. Rozpoznanie to mówi o zapaleniu najądrza. Objawy rzeczywiście mogą wskazywać na taki stan. Stan taki jest z reguły przejściowy i po leczeniu (odpowiednia antybiotykoterapia) powinien po kilku dniach ustąpić. Ciprofloksacyna (np. Cipronex) jest odpowiednim antybiotykiem w leczeniu zapalenia układu moczowo-płciowego. Obecne postępowanie jest właściwe i żadnych dodatkowych zaleceń nie ma. Jeśli antybiotyk jest wcelowany to stan zapalny ustąpi. Nigdy jednak nie ma gwarancji, że te objawy nie powrócą. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość dodano
Choroby jąder dużo zdjęć http://www.bolimnie.com/anatomia/jader-jadra-choroby

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×