Gość maradona Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Witam, Jestem aktywnym ruchowo 27 letnim nauczycielem w-f, trenerem piłki nożnej i sam jeszcze gram dla przyjemności. Nie miałem żadnego urazu kolana, od około 1,5 roku mam dziwne uczucie w kolanie, takiej niepewności, nie gram na 100% tylko na 80% ponieważ obawiam sie ze coś mi wreszcie pęknie tam. Postanowiłem że zrobie rezonans i dopiero wtedy pójdę do dobrego ortopedy sportowego. Z rezonansu wyszło: - łąkotka przyśrodkowa- uszkodzenie rogu tylnego z obszarem zmian śródłąkotkowych, - Łąkotka boczna- śródłąkotkowe zmiany degeneracyjne, - więzadło krzyżowe przednie uszkodzone w odcinku bliższym, zmiany bliznowate, pourazowe, przyczep o zatartych zarysach i niejednorodnym sygnale, - więzadło poboczne boczne pogrubiałe w przyczepie bliższym o niejednorodnej, bliznowatej budowie, - okolice dołu podkolanowego- płyn w kaletce brzuchato- półścięgnistej, - w niewielkim stopniu zwiększona ilość płynu w jamie stawowej. Jak to przeczytałem z opisu to się trochę przestraszyłem i od razu poszedłem do tego porządnego lekarza sportowego. on stwierdził, że z tego rezonansu nie można nic odczytać ponieważ jest on w bardzo słabej jakości, przeprowadził ze mną wywiad po wyginał mnie i stwierdził, że mogą być dwie opcje: 1. bardziej prawdopodobna: rzepka ucieka mi na zewnątrz przy napinaniu mm. (zginaniu) chyba lateralizacja to się nazywa więc skierował mnie na rehabilitację na której byłem dziś pierwszy raz i fizjoterapełta powiedział, że musze sie skupić na rozciągnięciu mm po zewnętrznej stronie uda, tych które sa odpowiedzialne za sciąganie tej rzepki, zalecił mi ćwiczenia, które mam wykonywac 2 razy dziennie, a do niego bede uczeszczał raz w tygodniu. i 2. opcja, jeśli pierwsza nie poskutkuje i po 2 miesiącach nie bedzie poprawy wtedy skieruje mnie na porzadny rezonans żeby mógł stwierdzic co to jest. Ogólnie to kolano mnie nie boli i w trakcie wyginania przez lekarza i fizjoterapełtę, na pytanie czy boli odpowiadałem, ze nie, bo ja nie nazwałbym tego bólem ja nie czuję bólu, tylko taki dyskomfort w trakcie wysiłku i strasznie się boję , ze to może doprowadzic, do czegoś poważnego. Dodam, ze wszystko robię prywatnie poniewaz mam akurat troche odłożonych pieniędzy ma czarna godzine, ale nie wiem czy zaufac temu lekarzowi i liczyć na to, że to bedzie tylko ta pierwsza opcja, czy.... no właśnie co robić??? I jeszcze jedno, czy możliwe jest, ze ten rezonans naprawdę był w takim kiepskim stanie, ze ten lekarz nie mógł z niego niczego stwierdzić? przeciez radiolog go odczytał...? Jeśli jesteście w stanie mi podpowiedzić coś to z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Barthomolew Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Trochę dziwne aby bez żadnego urazu doszło do takich zmian w kolanie. Mam na myśli chociażby uszkodzenie ACL*a co nie jest już błachostką. Radziłbym Ci zrobić lepszy rezonans bo ze swojego doświadczenia wiem, że bywają różne obrazy i różni radziolodzy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maradona Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 tak, tylko to wszystko kosztuje, chyba na razie muszę zaufać temu lekarzowi sportowemu. i sprawdzić co się będzie działo jak rozciągnę mm. zewnętrzne uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi