Gość pietrek Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Rozpoznanie kliniczne: Skręcenie kolana lewego z uszkodzeniem wiązadła krzyżowego przedniego, pobocznego przyśrodkowego i łękotki przyśrodkowej. I zabieg. Artroskopia kolana lewego. Stwierdzono: uszkodzenie wkp w 50% uszkodzenia rogu przedniego łękotki przyśrodkowej, krwiak i uszkodzenie torebki stawowej po stronie przyśrodkowej, masywny przyrost ciała Hoffy, zrosty i fałdy zachyłka górnego, fałd skrzydłowy przyśrodkowy. Wykonano: usunięto uszkodzone fragmenty wpk i łękotki, uwolniono zrosty i fałdy, shaving, płukanie, dren. II Zabieg: Plastyka uszkodzonego wiązadła pobocznego przyśrodkowego: Tutor gisowy, orteza kolana. Jestem już 6 tygodniach po zabiegu. Na ostatniej wizycie lekarz będący w zastępstwie za tego który mnie operował(urlop) kazał mi ściągnąć ortezę (90 stopni zgięcia) i zacząć stawać na niej a jeszcze tydzień wcześniej mój lekarz zabronił mi to robić. Niestety aktualny lekarz nawet nie oglądał kolana a jest na nim obrzęk o którym zostałem poinformowany na komisji lekarskiej z ZUSu będąc tam na następny dzień po wizycie w poradni. Miałem już dwa razy robioną punkcję. Którego lekarza mam się słuchać? Czy normalną rzeczą jest ta opuchlizna po takim czasie? Dostałem na ostatniej wizycie skierowanie na rehabilitacje i nie wiem czy już zacząć czy poczekać na lekarza aż wróci ćwicząc samodzielnie w domu? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Ja miałem rekonstrukcję ACL artroskopowo przez dr Macieja Pawlaka w klinice rehasport.. powiem tyle... żadnej ortezy nie nosiłem, po 9 dniach odstawiłem obydwie kule... I zyję, działam i nie narzekam. Rehabilitację zacząłem 2 tyg po operacji w ośrodku reabilitacyjnym. Opuchlizna nawet i miesiąc możesz miec albo i dłużej, a po ćwiczeniach to i do roku może Ci puchnąć. Po 12 tyg od zabiegu biegałem. Nie panikuj :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi