Gość MarcinS Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Witam, Mam 50 lat i pięć lat temu wskutek często nawracających przypaków OZT oraz tobieli w głowie trzyustki poddałem się operacji trzustki (metoda Traverso-Longmirea). Niestety mimo stosowanej diety nadal pojawiają się dolegliwości zwiazane z OZT. Od 3 lat robię raz do roku badanie zawartości elastazy-1 w stolcu. Pierwszy wynik 125 , rok później 103 (powtórzone ze wględu na wskazanie możliwość błednego wyniku ). Ostatnie badanie dało wynik ... 167 . Nie ukrywam że jestem bardzo zadowolony z takiego wyniku, ale mam pewne wąpliwości co do otrzymanej wartości. Trzustka podobno się nie regeneruje a tu taki skok (obawiałem się wyniku poniżej 100) Czy otrzymany wynik 167 może być miarodajny? , czy powinienem powtórzyć to badanie ?. Badanie serum (krwi) jest miarodajne podobno tylko w przypadku istniejącego stanu OZT ? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MarcinS Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Reasumując - czy ilość elastazy-1 produkowanej w trzustce musi mieć jedynie tendencje spadkową : 125 * 103 * np 90 ? , Czy możliwe są *skoki* : 125 / 103 / 167 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi