Gość aśka Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Od kilkunastu miesięcy cierpię straszne bóle brzucha. Ból najbardziej nasila się po jedzeniu. Boli mnie najczęściej w okolicy pępka i po prawej stronie brzucha, pasem od wątroby, w dół, do nogi. Nie mogę jeść, jestem na diecie wątrobowej, a i tak nie wszystkie produkty z niej mogę jeść. Mam biegunki. Lekarz przepisał mi enzymy trzustkowe, pomaga, ale tylko gdy trzymam dietę wątrobową. I tak jest lepiej, bo bez nich było bardzo źle. Jestem po laparoskopowym wycięciu pęcherzyka. Mam niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Czy te objawy mogą wynikać ze stłuszczenia czy trzeba szukać gdzie indziej przyczyny? Jestem wykończona ciągłymi bólami, głodem i biegunkami* nie wiem co robić, a mój lekarz rodzinny nie ma na mnie pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Myślę, że w tym względzie należałoby wykonać dodatkowe badania (np. na ocenę funkcji trzustki czyli lipaza, amylaza we krwi i moczu, enzymy wątrobowe ASPAT, ALAT, fosfataza alkaliczna, GGTP, także poziom bilirubiny, ocenić strukturę wątroby i trzustki - USG lub nawet TK jamy brzusznej, określić stan błony śluzowej jelita grubego - kolonoskopia). Dopiero wyniki tych badań mogą ewidentnie wskazań na przyczynę dolegliwości. Samo stłuszczenie wątroby nie daje dolegliwości tak silnych jak Pani opisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi