Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Krzysztof

Podwyższone AST 49 i ALT 53

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krzysztof
Oddawałem krew i wyszło że mam coś z wątrobą kazano zgłosić sie na badania.zrobiłem badania i biochemia wyszła :AST:49U/l ALT:53 U/l.Mam 20 lat i boje sie zebym nie działo sie nic złego z moją wątrobą.Pokazałem wyniki lekarzowi i zapisano mnie dopiero na 15 maja do poradni. proszę Pana Doktora o rade czy są to oznaki do niepokoju i co dalej czy czekać do wizyty,czy też udać się do innego specjalisty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość haemophilus
Trzeba jeszcze wykonać usg jamy brzusznej. Podwyższony poziom ALT i AST może się również wiązać z niedawnym spożyciem zbyt dużych ilości alkoholu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość bartosz
albo leków i niezdrowego jedzenia w dużych ilościach, ale nie wolno takich rzeczy bagatelizowac, radze spokojnie czekac na wizyte a do czasu wizyty zrobic sobie kuracje essentiale forte polecam tanszy dopowiednik esseliv plus sylimaron i jakaś dobra herbatka na wątrobe verdina oraz unikac niezdrowego jedzenia i nadmiernego wysiłku i będzie dobrze pozdrawiam i zdrowia życze a przed wizytą zrób wszystkie próby wątrobowe asat ,alata ,ggtp ,fosf.al i najlepiej też na wirusy b i c. na własny koszt daj znac pózniej jak Twoja sprawa wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stappler
Aktywność enzymów wątrobowych jest podwyższona, ale w bardzo niewielki zakresie (do 40 norma, mało kliniczna zwyżka). Radzę jeszcze raz powtórzyć badania, ale ściśle przestrzegających pewnych zasad. Należy przed badaniami być ściśle na czczo (około 6 godzin), przez 24 godziny przed badaniem przestrzegać diety bezmięsnej, bezalkoholowe, lekkostrawnej, nie wykonywać ciężkiego wysiłku fizycznego, nie zażywać żadnych leków. Dopiero po tak przeprowadzonym badaniu, jeśli wyniki powtórzą się najlepiej w tej sprawie skonsultować się z hepatologiem. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość wiesiek
mój wynik AST TO 77,6 wynik żelaza 162 teraz czekam na wizyke kontrolna czy takie wyniki mogą mocno byc niepokojące ??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kasia
nie wiem co zrobic bo zrobilam badania krwi o odrazu to AST i wyszlo mi 48 a norma jest do 32... co teraz ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość gienia
moje AST wynosi 1200 i tez nie wiem co to znaczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość PAWEŁ
Zrobiłem badania i wyszedł mi taki wynik ALT 105 U/L AST 70U/L .Czekam na wizytę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość WIOLETA
Przy wynikach z biochemii norma AST jest 10-31 a ALT to10-36,mi wyszło inaczej AST33 natomiast ALT 46.Co to oznacza i czy mam się niepokoić?Czekam na badanie USG jamy brzusznej...mam 33 lat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość WIOLETA
Chciałam jeszcze dodać do mojego wpisu,że od dwóch miesięcy jestem na diecie, odżywiam się zdrowo przeważnie gotowane na parze *mięso drobiowe ,warzywa,kasze i i nie piję żadnych używek.Ważyłam 100 kg teraz ważę 94kg.WIOLETA 33 LAT...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Łukasz
Powiem tak moje ast 49 alt 46 ale było to po solidnym spożyciu alkoholu. Lekarz powiedział, że wątroba tak zareagowała na nadmierną ilość alkoholu. Dostałem leki i kazano mi przestrzegać diety. Jeśli będę postepował zgodnie z zaleceniami wszystko powinno wrócić do normy. Łukasz 26 lat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Sebastian
ast 283

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Andrzej
Witam, odebrałem wynik badań i zaniepokoił mnie wysoki poziom żelaza 199 ug/dl. ALT 48U/l, AST 34U/l. EOS 5,8%, OB 10mm/h, MPV 6,8fL

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×