Gość szazii Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Witam, Od pewnego czasu źle się czuje (ospałość, zmęczenie), od 3 tygodni wieczorami mam podwyżoną temperaturę(37 stopni, mija godzina, jest ok, mija godzina znów 37)), ze strony wątroby brak jakichkolwiek dolegliwości. W obrazie USG wyszło: *Wątroba niepowiększona echogeniczność miąższu prawidłowa. W lewym placie watroby widoczna struktura o zaruysach policyklicznych, hyperechogenna wielkości około 3,7 x 4,8cm, w płacie ogoniastym wielkości 2,6 x 1,3cm mogące odpowiadać konglomeratom naczyniaków do różnicowania z odcinkowym stłuszczeniem. Poza tym watroba bez zmian ogniskowych.* Trustka,śledziona, przewody żółciowe (wewnetrzne i zewnetrzne) prawidlowe. Zrobiłem wyniki wątrobowe jednak są poza normą Wyniki które wyszły poza normą: CRP 12,46 mg/l (norma: 0,00 - 6,00) Dehydrogenaza mleczanowa - LDH - 318U/l (norma 135-225) OB 51mm (norma *15) Aminotransferaza alaninowa - ALT (GPT) 116U/l (norma *41) Aminotransferaza asparaginianowa - AST (GOT) 62U/l (norma *38) Gammaglutamylotranspeptydaza - GGTP 175 U/l (norma 8-61) Wyniki które są w normie: Alfafetoproteina 2,98U/ml (norma 0-5.8) P.ciała przeciw - HBc total ujemne P.ciała przeciw - HCV ujemne PT (INR,Quick) 13,2s (norma 12-18) wskaźnik PT 97,7 (norma 80-120) INR 1.03 (norma 0.9-1.3) D-dimery ilościowo (osocze) 370ng/ml (norma *500) Co mogą oznaczać takie wyniki? Po przeciwciałach HBC i HCV widać że nie jest to zapalenie typu B, ani typu C. Co to może być? Niestety aktualnie nie mam możliwości spotkania się z hepatologiem aby omówić wyniki, może ktoś tutaj pomoże? To może być WZW A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi