Gość max789 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Witam. Półtora miesiąca temu miałem uraz kolana mianowicie przewróciłem się, na rentgenie wszystko ok lecz lekarz podejrzewał uszkodzenie łąkotki i ACL dał skierowanie na rezonans i oto wyniki ponieważ wizytę mam dopiero za tydzień proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tego. W badaniu rezonansu magnetycznego uwidoczniono: - nieco zwiększoną ilość płynu w centralnej jamie stawu - poziomą szczelinę pęknięcia w obrębie rogu tylnego i częściowo trzonu łąkotki przyśrodkowej, łąkotka boczna o zachowanej strukturze - niewielkie, boczne podwichnięcie rzepki, troczki o zachowanej ciągłości - zatarcie włókienkowego zarysu ACL, nie można prześledzić jego ciągłości, kątowe ustawienie PCL - cechy zerwania ACL - niewielka ilość płynu w sąsiedztwie MCL, poza tym wiązadło o zachowanej ciągłości - cechy uszk. Ist. - pozostały aparat więzadłowy stawu kolanowego, w tym więzadło właściwe rzepki, bez cech zerwania - chrząstka rzepki i stawu kolanowego o gładkim zarysie - drobne ogniska obrzęku szpiku w nasadzie k. udowej i k. piszczelowej - najpewniej postłuczeniowe. Z góry dziękuje za szybką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi