Gość b31 Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Witam. Od 1,5 miesiąca utrzymuje sie ból i opuchniecie kolana lewego (nad rzepką i w dolnej-prawej części). Jestem po usg tego kolana: łąkotka przyśrodkowa niejednorodna z rozwarstwieniem w trzonie o wym. 3x1 mm, łakotka boczna bez cech uszkodzenia. chondromalacja chrząstki szklistej II stopnia w obrębie kłykcia przyśrodkowego k. udowej. Pogrubiały kompleks maziówkowo-tłuszczowy w kaletce podrzepkowej głębokiej. pogrubiały film płynowy w kaletce brzuchato-półbłoniastej. Objaw uciskowy ujemny. Obraz pozostałych wiezadeł bez cech patologii. Byłam już na 3 wizytach u ortopedy. Lekarz wykonujący usg stwierdził, że stabilizator kolana z dziurą na rzepkę wystarczy i będzie ok. Lekarz prowadzący przepisuje środki doustne (brałam Flexove, Reparil, obecnie biorę Structum) i maści (Traumon x2, Reparil x2), o stabilizatorze kolana nie wsponiał. Zalecił również fizykoterapię (pole magnetyczne, laser i krioterapię, wszystko x10), którą zrobilam bez jakichkolwiek efektów zdrowotnych na to kolano. Teraz zalecił zastrzyki w to kolano. A kolano jak było chore tak jest dalej. Mam wrażenie niestabilności tego kolana, a po dłuższym chodzeniu jakby mi je coś od środka rozpieralo i czuję napięcie tylnej części kolana wraz z łydką. Czasem występuje kłujacy ból, a czasm ból rozchodzacy sie na udo i łydkę. Byłam też na wizycie w Ośrodku Galen-Ortopedia i tam lekarz zaproponował artroskopię. Nie wiem co mam zrobić. Czy opis z usg tego kolana wskazuje na konieczność wykonania artroskopii? Dziękuję za odpowiedź. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi