Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny widzę, że lepiej się jasno wyrażać*) to ja doprecyzuję, żeby nie było niejasności*) Procedury w De sa inne niż u Was, dlatego ja nie widzę nigdy swoich wyników badań, krwi czy konsultacji, lekarz rodzinny dostaje je mailem, i on mi mówi co tam jest, nie nosze tez nigdy ze sobą wyników badań i nie mam ich w domu, bo lekarz w chwili gdy wystawia mi skierowanie razem z nim przesyła moje badania. Stąd często nie potrafie powiedzieć jaki mam opis tk, czy wyniki krwi, a nie dlatego że coś *)nawijam*) i dlatego tak się dopytuje o różne rzeczy*) I zgadzam się z Wami*) Kolega Kew *osobliwie* pisze*) z lekką ironią chyba? No, ale w takim babskim gronie przyda się Kolega*)

Pika jak do tej pory doskonale cię rozumiałam i wszystko jest jasne. Zresztą jak czegoś nie rozumiem to staram się normalnie dopytać, a że mam sklerozę to nie raz pytam się o to samo nawet kilka razy:) Podobno kto pyta nie błądzi. A pan Kew coś mi się wydaje wpada tu poprostu z nudów. Czasami jest irytujący a czasami sobie ze mnie kpi i naśmiewa. Ale skoro to lubi to proszę bardzo:) Zaraz pewnie napisze że znowu zawijam, nawijam? Ważne że ja was rozumiem i mam nadzieje że wy mnie też. Pozdrawiam

Masz racje Anet, ja tez zawsze kojarzę o czym piszemy, a że się dopytujemy czy nie zawsze pamiętamy co kto ma to nic dziwnego, jest nas kilka, podobne niki są, podobne objawy wiec można się pogubić*) Ważne, że my w temacie jesteśmy i rozumiemy się*) Uściski i miłej soboty życze*)

Nie ma co tu się licytować co widać a czego nie. Niestety jakość badań i to jak są przeprowadzane państwowo w ośrodkach zdrowia to koszmar. Moje usg całej jamy brzusznej trwało może 2 minuty i nie wiem czy lekarz tam by cokolwiek zobaczył. Ogólnie robią w większości na odwał te badania.

Nie chce się spierać bo nie po to tu piszemy, ale teoria a praktyka to różne rzeczy, na moim przykładzie mogę powiedzieć, że bardzo dużo zależy od sprzętu , doświadczenia i zaangażowania lekarza i z tym nie ma co dyskutować. W ubiegłym tyg miałam 2 usg, u dwóch różnych lekarzy i zupełnie odmienne diagnozy, jeden coś widział drugi nie*) a stłuszczenie chyba nie jest tak problematyczne w obrazowaniu? Więc gdzie jest problem? Każdy przypadek jest inny, i po to tu jesteśmy , żeby wymieniać doświadczenia i opinie. Nie zawsze wszystko jest takie oczywiste i 100%, gdyby tak było każdy z nas przy tych objawach jakie mamy powinien mieć już diagnozę Jestem za wymiana poglądów, uwag i wiadomości jakie mamy, Kolega Kew nie mówi o swoim przypadku nic, nie mówi skąd ma te info i tak dalej, nie neguje Pana wiedzy*) ale wpadanie na forum i zdawkowe, kąśliwie wpisy tez możemy kwitować Pana tekstem *zawijaj * *nawijaj*..

Z tej elastazy to tez nie jestem madra, bo lekarka rodzinna przepisala mi ten Kreon i dala skierowanie do gastrologa. Ten kazal Kreon odlozyc i dal skierowanie na rezonans , z ktorego wynika, ze to nie jest trzustka tylko zrosty ale to bylo zdanie radiologa. Pytasz czy mialam tluszczowe biegunki - raczej nie ale biegunki wodniste i nieraz musialam 20 razy leciec. Totalny koszmar z domu sie nie ruszalam. Moze w przyszlym tygodniu uda mi sie dostac termin do gastrologa na omowienie tych wynikow. Im mnie jem tym lepiej sie czuje ale z drugiej strony widac ze skora taka jakas wysuszona. Jesc moge tylko jak nie boli i to nie za duzo chociaz jestem jeszcze glodna. Jak zjem wiecej to brzuch mi ma rozerwac Oczami to bym jadla a zoladek tez sie domaga lecz *cos* tam nie pasuje .

Gosiu to idź do gastrologa i omów wyniki badań. Ja będę u mojego gastro 22 i też jeszcze popytam o tą elastazę. Ja wyglądam już jak anorektyczka, patrzeć na siebie nie mogę. Skóra też sucha, mimo że używam bardzo tłustych kremów. Staraj się jeść często ale małe porcje. Pozdrawiam

Doloze swoje trzy grosze....3lata temu na samym poczatku mojej choroby kiedy nie bylam jeszcze zdiagnozowana trafilam do szpitala.Wciagu tygodnia mialam 4usg, robione na 4 roznych sprzetach ,przez 4 roznych specjalistow.Diagnozy w kolejnosci* czysto,czysto kamien ,czysto.Dodam tylko ze kamien nie byl mikroskopijny.mial 10mm.Wniosek?Kazdy widzial to co chcial zobaczyc.Taka mamy niestety diagnostyke.Moze jakas riposta KEW.

Anet pewnie sie powtarzam, ale naprawde pomimo , ze u mnie nie wyszla zadna alergia na gluten , zauwazylam ze na diecie bezglutenowej czuje sie troche lepiej. Pewnie do tej pory nie bylam konsekwentna, ale postanowilam teraz wytrwac. Lekarze nie maja tego udokumentowane wiec uwazam ze moje ciagle wzmianki na ten temat ignoruja. A ja wyczytalam, ze duzo osob ma niskie stezenie amylazy w slinie i enzymach trzustkowych co powoduje problemy trawienne skrobii zawartej w zbozach. Resztki gnija w jelitach i sa przyczyna roznych dolegliwosci i chorob, a zrodlo trudne do znalezienia. Ja wiem , ze napewno nie u kazdej z Was sie to potwierdzi ale mysle ze warto sprobowac. Dieta nie jest lekka ale np wczoraj upiklam ciasto bezglutenowe, zjadlam spory kawalek i .....nic sie nie dzialo, oczywiscie wszystko inne tez bez glutenu. Czytalam wiele postow i ile roznych osob tyle roznych dolegliwosci, ale przedewszystkim bole i albo biegunki albo zaparcia u niektorych potwrne bole glowy. Jakie macie zdanie na ten temat?

Ja mam kilku znajomych którzy bujali się z zapaleniami żołądka i jelitowymi problemami i mimo, że nie wyszła celiakia z badań to po odstawieniu glutenu dolegliwości jak ręką odjął. Moja mama po kromce chleba ma od razu brzuch jak balon, więc coś w tym jest na pewno. ja w przyszłym tygodniu idę na testy glutenowe przyznam, że bułeczki uwielbiam i byłoby szkoda.. Anet ja też mam skórę jak wiór. Bardzo sucha. Dziś dzień gorszy. Boli lewa prawa i znów ta toaleta. O 11 jadłam troche pomidora ze szczypiorkiem a o 15ej ten szczypior już w toalecie był. Dosłownie przelatuje to jedzenie przeze mnie. Już nie wiem czy to ten chory żołądek, czy jelita czy trzustka. Czy wszystko na raz.. na pewno mam problem poważny z tym trawieniem