Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Karina, tak mam już podwyższony poziom cukru na czczo, a w krzywej cukrowej też już wyszła nietolerancja to znaczy po 2 godz. 143. Na razie niewiele ponad normę, ale już jest. Co do bóli trzustki to miałam w styczniu taki dość mocny atak po posiłku trwający ok godzinę. Od tamtej pory mocnych nie, ale czasem czuję tą trzustkę tzn. Mam takie kłucia pod lewymi żebrami i czasem takie po boku, jakby bolała mnie nerka.

Bidi wejdź jeszcze na to forum...http://www.trzustka.mojeforum.net/index.php sporo różnych historii. A wg. Ciebie co miało by być przyczyną u Ciebie PZT? Alkohol, papierosy, leki, OZT ? Wywiad jest jednym z ważniejszych części diagnozy PZT.

Simon, wydaje mi się że jednak raczej alkohol., bo lubiałam sobie wypić piwko albo białe winko. Do tego wydaje mi się, że przyczyniła się również niezbyt zdrowa dieta. I to wszystko powoduje, że mam jeszcze większego doła, że sama jestem temu winna.

Bidi to tak jak większość z nas...gdyby człowiek wiedział to by ani kropelki...*-/. Wiesz plus masz taki, że brak diagnozy to dobra diagnoza... tzn. że to albo nie PZT albo wczesny początek (mam to samo) więc kilka lat życia nam zostało... pytanie oczywiście w jakiej formie fizycznej.... Wiesz ja do tego mam boreliozę więc mam bardziej przewalone... Psycholog, psychiatra, dieta i może jakoś damy radę... wejdź sobie na tamto forum... Sporo różnych historii, a Frost stara się jak może wyjaśniać i rozmawiać. PS. Dobrze, że Cię jeszcze plecy nie pobolewają... to jest przykre uczucie. Po Kreonie mam wrażenie, że gazy pojawiają się tylko wtedy kiedy ma być rozwolnienie.

Poza tym naprawdę!!! Ogarniamy się wszyscy z objawami PZT. Z tym się żyje!!!! Mniej komfortowo, ale się żyje!!!! Może ten lek wynajdą:)(nawet gdyby miało być to za 12-15 lat),...znajdźcie jakieś pozytywy. Tyle chyba planujecie się na tym świecie pomęczyć:).

Bidi, to moze byc rownie dobrze podraznienie, Twoja nietolerancja glukozy jest do zmniejszenia dieta i cwiczeniami, jak nie masz atakow bolowych i nie mialas ozt to nie mysl o tym, zeby miec to od alko trzeba ostro walic, tu sie genetyka przyczepia, z tym sie normalnie zyje, ludzie!!!! Skonczcie z tym kilka lat.... :)

Simon, jak to jest początek to nie chcę wiedzieć co będzie później. Ja mam wrażenie, że ta moja trzustka już jest mega niewydolna, bo po każdym posiłku uczucie pełności, wzdęcia i gazy, ale jak to Czesiek wspomniał żyć trzeba. Muszę sobie to jakoś w głowie poukładać sama bądź z pomocą. Ten kreon 25000 dziś mi pomógł, bo pierwszy obiad bez dolegliwości, więc M69 miałaś rację, że będzie lepiej z tym trawieniem, oby tylko jak najdłużej. Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie.

Basik, bardzo bym chciała żeby to było podrażnienie, ale nie wydaje mi się. Przecież pzt można dostać już od niewielkiej ilości alkoholu i to bez ozt, a ja mam już początki niewydolności wewnątrz i zewnątrz wydzielniczej, także nadzieja że to nie to coraz mniejsza. A ty jakie masz dolegliwości? Czy masz stwierdzone pzt?

Czesiu no nie do końca lepiej, po prostu bardziej pogodzony z losem jestem. Nie marudzę na forum bo i tak to nic nie da. Zastanawiam się nad dalszą diagnostyką... tylko pytanie brzmi po co... Skoro po diagnozie i tak nie ma na to leku. Wiesz w porównaniu z tym co był na samym początku to teraz został tylko jakiś ułamek dolegliwości, ale oczywiście pojawiły się inne dodatkowe. Jakieś pobolewania pleców itp. O tyle jest to ciekawe, że niekiedy mam wrażenie że to mięśnie międzyżebrowe... bo mocniej boli jak ucisnę mocno palcem. Dziwne to bo po trzustce spodziewałbym się raczej bóli wewnątrz raczej. Najlepsze jest to że nie bardzo widzę związek samopoczucia z tym co zjem - kiełbacha z grilla, stek itp. nie powodują dodatkowych dolegliwości. A niekiedy sama woda mam wrażenie że mnie rozpiera....

Simon skąd ja to znam:). Trzucha jest w środku, a boli zaraz pod skóra, uczucie pełnego brzucha, wzdęcia itp. Ja myśle, ze jestem level wyżej, bo ból plecow zganialem na prace. Teraz jak alko odstawione to nawet nie zakluja. To już chyba u mnie trochę trwa. Dziwi mnie brak zmian w obrazach.

M69 ja dzięki Tobie, jeszcze jest Olina wiem, ze przy dbaniu o Siebie można z tym dziadostwem funkcjonować. Ciekawi mnie jak u Ciebie z siłami fizycznymi na codzień?? Odczuwasz spadki energii??

Wiecie co ,ja nawet nie wiem jak mam o tej sile i energii napisac.Trudno miec mega sile przy wadze 42kg,ale ogarniam dom ,ogrod i pracuje zawodowo wiec jakos tam funkcjonuje.Najwieksza niemoc fizyczna i brak sil odczuwam wtedy jak lapie ,,dola,, i nakrecam czarne scenariusze,tu jednak glowa robi swoje.W tej chwili siedze jeszcze na chorobowym[rozciety palec]i wiecie ze wcale mi ten odpocznek nie sluzy,wynajduje rozne zajecia,byle glowa byla czyms zajeta,bo nie bede nawet pisac jakie mysli mi po tym łbie chodza.Trzeba byc dobrej mysli.

M69 ja także na chorobowym, ale właśnie przez te czarne scenariusze- niestety musiał zadziałać psychiatra. W poniedziałek mam wrócić do pracy i szczerze sobie tego nie wyobrażam. Przez to cholerstwo zaniedbuję niestety dom, męża i dzieci. Czy Ty także miałaś tak na początku? Co do tego kreonu to chyba za szybko się ucieszyłam, bo dzisiaj po posiłku znów zdęty brzuch i duża ilość gazów&#128547*

Bidi,w pewnym okresie tez,,zakumplowalam,,sie z psychiatra,kilka razy mialam zmieniane leki bo nie czulam po nich poprawy[jakos nie moglam zobaczyc swiata i siebie w tym swecie na rozowo]Potrzebowalam czasu zeby ogarnac sobie to wszystko w glowie.Co do kreonu to nie zrazaj sie po pierwszych dawkach,trzeba go troche pobrac.Trzymasz diete,wzdecia masz po wszystkim co zjesz?

M69 właściwie to dyskomfort czuję po wszystkim, ale raz łagodniej innym razem gorzej. Dziś dodatkowo jakbym czuła lekkie kłucia pod lewymi żebrami. Po kreonie natomiast poprawiły mi się stolce już nie takie papkowate. Też jestem na lekach, ale poprawa mizerna, może potrzeba więcej czasu. Cały czas jestem poddenerwowana i nie mam minuty spokoju by nie myśleć o chorobie, więc może to też przyczynia się do gorszej pracy układu trawiennego

A dietę mam opracowaną przez dietetyka typowo na chorą trzustkę , ale tak będę musiała pozmieniać bo nie wszystko mi służy. Najbardziej brakuje mi słodyczy bo przez mój podwyższony cukier już raczej sobie na nie nie pozwolę.