Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, Simon z tego co sie orientuje to probki na elastaze wysylaja do poznania, dlatego okres oczekiwania jest przydlugawy i cena zazwyczaj 100+. W kazdym badz razie lepiej mniec 500+ niz nie miec i tego sie trzymajmy*] Monia daj Ci Boze zeby porownali, moje plytki zgubili przy ostatnim pobycie na szczescie opis mialam skserowany. Basik, szybkiego rozwiazania problemow:* starcza nam te, ktore mamy. Karol sprawdzilam karty z Sorow i na przestrzeni 2 tyg. mialam idealne (4 pobyty) doslownie w srodkowym zakresie referencyjnym zarowno amylazy jak i lipazy z moczu i surowicy.Panel watrobowy rowniez jak niemowle (alt, ast, ggtp i inne) jedynie bilirubine sprzerzona milam raz minimalnie zawyzona, ale juz calkowita w normie i wez tu badz madry. Wynika z tego ze mozna umrzec bedac calkowicie zdrowymi na dobra sprawe,i gdyby nie fakt ze zemdlalam w przychodni to pewnie bym ostre przechodzila w blogiej nieswiadomosci. Na marginesie tak szybko jak mi skoczyly tak samo szybko wrocily do normy, to dopiero jest dziwne, po tygodniu mialam znow modelowe, a jak bolalo tak boli:/ EUS rowniez mialam dobry ( w pierszym wyszedl tylko polip i mikrolitiaza bez wskazan do ECPW choc prowadzaca sie przy tym badaniu upierala i pewnie by mi zrobili, ale strasznie duzo w tamtym okresie bylo powiklan po tym badaniu.

Niejolu o widzisz!Mikrolitaza,czyli osad i mikrokryształki żółciowe,których nie widać jako kamienie,a zagęszczona żółć i może zatykać przewody.Ja mam nieraz grudki i zagęszczoną żółc w bad obrazowych....Czy Tobie to w EUS opisali?Wiesz,ze to może byc przyczyna zapaleń? Polip na czym Ci wykryli?

Basik, ja po prostu mam nadzieję, że jak nam elastaza oddala od nas widmo PZT. Jak wiecie dobrze to, żeby stwierdzić PZT musi zostać potwierdzone kilka czynników o różnej wadze punktowej. U większości z nas nie potwierdzono ani jednego czynnika... *-): Wiecie piszę o: - wynikach z krwi, moczu (enzymy trawienne) - wynikach badań obrazkowych USG, RM, EUS TK. - wynikach elastazy w kale Więc większość z nas nawet się nie łąpie na podejrzenie trzustkowe, pomimo bóli, złego trawienia itp dolegliwości. Jest w tym jednak jakie pocieszenie... Więc chyba pozostaje żyć w miarę zdrowo i czekać...

Monika a ten dyskomfort to takie jakby rozpychanie i naciagniecie miesni? Ja to mam, to nie jest bolesne tylko takie, ze czuje, ze cos mi tam siedzi ale do plecow nie promieniuje. Przechodzi zazwyczaj po nospie. Karol u mnie jest odwrotnie, ja zawsze leze na brzuchu bo wtedy jak sobie te flaki przydusze to nic zupelnie nie czuje, gorzej jak wstaje i chodze, wtedy czuje ta trzustke czy cokolwiek od niej tam promieniuje albo jak probuje sie przeciagnac to czuje takie spuchniecie w nadbrzuszu, nie mowiac o mojej wadze :/ 5 kg w tyl i przytyc ani grama nie moge.

Wiem Monia ze to moze byc czynnik sprawczy. Tzw.mikrokamica Mi sie wydaje, ze oni bali sie mnie ruszac bo bylam wtedy w trakcie leczenia to raz, a dwa mam problemy z seruchem. Poza tym pol oddzialu bylo powiklanych po ECPW jakas plaga. Moja prowadzaca byla niejako w zastepstwie i mam wrazenie, ze malo miala do powiedzenia choc checi miala. Polip/zlog (?) bo tak mi to opisali, wyszedl mi juz na zwyklym USG, TK potwierdzilo, EUS tez.

Monia a Tobie jak stiwerdzili tzw. blotko? Bo ja tylko na pierwszym EUS-ie mam o tej mikrolitiazie, na drugim, typowo pod katem PZT juz nie mam tego opisanego (zaniklo?) jedynie polip jak siedzial tak sobie tam siedzi i minimalnie urosl, sama juz nie wiem, bo jak taka *pierdola* powoduje u mnie takie cyrki to moze to jest trop. Tylko sama sobie przeciez ECPW nie zrobie, a lek. nie sa skorzy twierdzac, ze mam wazniejsze problemy zdrowotne i kolo sie zamyka. Do de z tym wszystkim:/

Niejolu mi sie zdaje ze to moze byc klopot cale to zolciowe srodowisko to naczynia polaczone w koncu i pewnie kustyka kazdej z nas. Ja rzekomo mam jakis wariant budowy tej trzustki ale gowno wariant, jakos nie wierze, lekarz sam nie byl pewien. Monia mam takie same odczucia tylko od srodbrzusza w dol i po bokach ale ta franca zasrana promieniuje albo w gore albo w dol zauwazylam. Wlasnie jakbym sie obzarla niewiadomo czym. Dzis zero apetytu, jeszcze mam okres wiec pogarsza sprawe i jade na kaszce mannie i chrupkach, nauczylam sie ze jak trzusti protestuje to lepiej jej nie wkur***c. Szkoda ze to ERCP takie ryzykowne bo pewnie wielu z nas by duzo wyjansilo :/

Niejola grudki żółci wyszły kiedyś w usg,a żółć różnej gęstości w tk jedni na to machają ręką, inni mówią,że błotko może zatkać i na forum czytałam,o takich co błotko im różne problemy tego typu powodowało...jak jest na 100% nie wiem....Basik ja teraz jem ostrożnie,ale normalniej tzn np pierogi ruskie,gołabki i ciastko czasem,ale nie polewam tłuszczem:)do tego nie stosuję Kreonu już jakieś 10 dni....,do toalety idę rano raz dziennie,efekt toalety jest uformowany:)Tak wygląda sytuacja obecnie,a odczucie jakby *wisiał mi kamień* w żołądku,albo rozpychanie na wysokości łopatek mam z przerwami prawie codziennie:/

Czasem mam też szczypiące jakby bóle po bokach i na wysokości jelita grubego.czyli mniej więcej pępka....Generalnie jem często bo mam wrażenie,że jak pełny brzuch to lepiej mi...Sama już nie rozumiem co się ze mną dzieje i to wkurza....A lekarz nie odbiera telefonu:(Sama pójdę do szpitala złożę podanie kopię muszą wydać do cholery to niecałe 6 lat temu....tylko już mi głupio radiolożkę u mnie w pracy prosić o porównanie jeszcze jednej płytki:(

Czasem mam wrażenie,że ten ból taki rozpierający na wysokości mostka jest podobny do tego jak czasem sie tak mocno odbije np. po gazowanym i aż boli w przełyku jak się cofnie,to coś tego typu uczucie.

Do tego budzę się w nocy nie wiem czemu,bo nie boli tylko co godz ,dwie przebudzam się i zerkam na zegarek .Mam taki płytki niespokojny sen....Boże ,czy to już tak do końca życia???Czasem myślę,że to nerwy,ale czasem dopada mnie pewność ,że to pzt :(Dosyć tej huśtawki mam!

Kochani, ja chyba znikam z forum bo mam diagnozę*( Zanik głowy trzustki, skierowanie na dalsze badanie, co ciekawe jak się mój rodzinny wkurzyl i zadzwonił do radiologa( sa kolegami, i bylam ok 30 min po badaniu u niego, i już miał wyniki) okazało się ze już na tym tk rok temu i 2 lata temu było cos widać ale wg radiologa były male i nie miały wartości diagnostycznych. Nie będę się rozpisywać co o tym mysle, bo miałam w tym czasie eus i rezonans i tez nie było nic, wiec nie wiem , nie rozumiem, za głupia jestem*( Poza tym mam 2 duże przepukliny w jamie brzusznej, umówiona wizyta u chirurga. W piątek mam wizyte w kliniece i może ten rezonans mi zrobia. NIe wiem co myslec, sama wiem jak się zle czuje, i czułam od dawna ze się nie wywine z tej trzustki i to ona. Czuje ulge bo mam to na papierze, ale nie umiem pwoiedziec jak teraz się boje. Ciezki dzień , a kolejne tez tak się zapowiadają*(

Gość Monika39

Basik jak byłaś u Araba???? Z czym? Na wizycie?Prywatnej?Na EUS?Pika nie znikaj proszę!!!!!Nie wiem co powiedzieć... Co o tym myśleć?Z jednej strony przynajmniej diagnoza jest,ale i strach.Moje bóle przechodzą,ale wracają i lekarz nie odbierał wczoraj tel.,a chciałam porównanie tych moich tk:(,widzisz w poprzedniej też było niby pogrubienie,ale tamci lekarze nie opisali

Monika, nie martw się*) Ja już diagnozę mam, moje podejrzenie się sprawdziło. Nie mówił nic o tym skad to. Powiem Wam ze wygląda to tak, ze tutaj jak jeden lekarz cos spieprzy to drugi jak to zobaczy to dzwoni, pisze, kontaktuje się, i w moim przypadku to zadziałało chyba. Bo na skierowaniu miałam napisane ze tylko obraz trzustki, drog zolciowych i wątroby jako podstawa dla kliniki uniwersyteckiej. Opis szczegółowy, co nas zdziwiło i dlatego rodzinny dzwonil pytac skac takie cuda mam nagle. I okazało się ze już 2 lata temu były jakies minimalne oznaki, ale nie opisal tego, a robi mi zawsze ten sam. I okazało się, ze chodzi oto ze jeśli z marnym opisem pojade do kliniki i tam zobaczą plyte i opis to się pokwapia i skontaktują z radiologiem, i dlatego tak się postarał. Oczywiście podkreśli ze nie mogę mieć boli od tego, ze to nie ma znaczenia, ze nie mam pzt ani ozt, taka zmiana nie ma wartości diagnostycznych. Paranoja. Czyli gdyby nie widmo wyjścia na idiote ten lekarz by nie opisal tego, bo wg niego to nie chorobowe*( Rece opadają, bo od 2 lat latam i się badam, ale miałam w tym czasie tez rezonans i eus i klka tk i nie pokazało tego wiec nie wiem jak wygląda prawda. Nie ma to już znaczenia, złośc mi przeszła,bo i tak nie zmienie tego. Monia bałam się pisać tu, wlasnie z powodu Ciebie, nie chce Cie martwic czy wystraszyć, moje bole sa inne niż Twoje, moje bardziej pokrywają się z opisanymi przez M69, masz aktulane tk, a moje było dawno, wiec mysle ze skoro tyle osob je ogladalo to nic tam nie masz*) Nie martw się proszę, czekamy na Twoje eus i jestem pewna ze będzie dobre, i jakies wyjaśnienie się znajdzie*) Czego Ci zycze.

Gość Monika39

Pika trzustka boli na różne sposoby,a u mnie podobna sytuacja:dla jednych moja w tk jest norma,a jak sie lekarz bardziej postarała to i poprzednia nie była w normie....???Co mysleć?Cały dzień w robocie,a płakać mi się chce:((((Jak wyjdę na przerwę będę tarabanić do lekarza!Pika tylko nie znikajProszę!

Monia ja Cie proszę, spokojnie, jak nie ma to nie ma i już*))) Nie martw się będę zerkac*) Basik może mi dac Twoje fb? Będę pod reka jakbys miała potrzebe. Nie martw się na zapas, jeśli tylu nic nie widzi to tam nie ma nic, mi zawsze ten sam robil, wiec tylko opinie jednego mam.