Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Już prawie niczym innym nie żyję,tylko ściskaniem,łupaniem,pieczeniem i...sraniem!!!!Sorry za wyrażenie,ale chyba dosadne i na miejscu na tym forum?*)))))))Nic innego poza sposobem na uwolnienie się od tego wszystkiego mnie nie interesuje,bo Cześka zawładnęła całym moim życiem...

Dziewczeta zyje, ale jak powiedzial klasyk: co to za zycie. Jak nie urok to sraczka. Czeska zyje swoim zyciem, raz lupie rowno a raz do przezycia, byl czas przywyknac i chyba sie trzeba pogodzic ze jest chimeryczna i zyc w szorstkiej symbiozie bo wyjscia nie widze. Przepraszam ze sie nie odzywam, po czesci wynika to tak jak pisala M69 z mojej alienacji w gorszych momentach dodatkowo komp mi nadal szwankuje mimo interwencji informatyka i chyba musze po myslec o nowym zlomie a ze nie jestem zakupoholiczka to odwlekam ten moment a nuz sie mu polepszy*-) jestem z nim emocjonalnie zwiazana. Malo tego dopadla mnie rwa kulszowa, fajna sprawa, mowie Wam:D leze od tygodnia jak paralityk z poduszka elektryczna, kazdy ruch to koszmar, kogo kiedys dopadlo- ten wie:) Na szczescie na to nie sie nie umiera choc juz sama nie wiem czy to akurat pozytyw. Flaki sie buntuja od zaldiaru i olfenu i ogolnie ujnia:/ psychika tez kuleje od tego bezruchu i zalegania w wyrze, ech. A i jeszcze w tzw. miedzyczasie mialam gosci:/ no coz, musieli sie sami obsluzyc to sie szybko zawineli, dobre i to. Basik nie lubie medrkowac, ale to ja pisalam kiedys o kreonie i opiniach gastro o niczym nieuzasadnionym stosowaniu go, bo poki co nie masz stwierdzonego PZT. Bylam u 3/4 gastro w regionie i wiekszosc z nich jest przeciwnych braniu go na wlasna reke tlumaczac to tym, ze jesli nie ma zmian organicznych w organie a poki co u Ciebie nie stwierdzono takowych to suplementacja (zwlaszcza w tak duzych dawkach) niesie za soba wiecej szkod niz pozytku poniewaz organizm zawalony z zewnatrz enzymami przestaje je produkowac, bo po co. Argumentacja, ze po kreonie masz lepsze stolce jest zadna- kreon zmniejsza perystaltyke stad stolce beda bardziej zwarte i cacyki. Jak wezmiesz wegiel, czy nifuroksadyd bedac zupelnie zdrowa to tez Cie za przeproszeniem *przytka* i to nie bedzie znaczylo ze mialas jakies problemy z ukl. pokarmowym. M69 po resekcji nie bierze az tak duzych dawek, mi kazali calkiem odstawic po ok 1.5 roku od ostrego choc nie maja pewnosci, ze nie przeszlo w faze przewlekla, dziewczyna z sali po resekcji 3/4 organu i sledziony tez nie brala wcale, skoro ten kikut zachowal zewnatrz i wewnatrzwydzielnicza funkcje... Generalnie na 10 gastro/ 8 kategorycznie kazalo odstawic, jeden zostawic minimalna dawke 10-25-10, jeden w zasadzie nie mial zdania i robta co chceta, czego mi babo de.. zawracasz*-) Pikus kibicuje Ci, musi sie w koncu cos wyjasnic. Pozdrawiam wszystkich z nagrzana do czerwonosci dupa i naddupiem:)

Niejola a to nie jest tak ze sie trzustka bardziej eksploatuje i szybciej niszczy jak sie jej troche nie odciazy? 31 mam wizyte u lekarza jeszcze jednego spytam, takie duze dawki wzielam tylko 2 razy zeby sprawdzic ale generalnie Kreon powinien likwidowac niestrawnosc ale chyba jednak dupe likwiduje za przeproszeniem :) ja bylam u 10 gastro i kazdy pieprzy co innego. Niejola a bedziesz powtarzac EUS? Co Ci mowia na te ciagle bole?

Mój znajomy też nie bierze Kreonu praktycznie wcale, ale widzę, że dziewuszki łykają jak cukierki. I to racja w tym, że wystarczy łyknąć węgiel czy nifurksazyd i po biegunce. Jak mi już mocniej dokucza toaleta to po 1 gramie węgla mam spokój na kilka dni i wzorowe stolce. Baaaa nawet nie są zbyt wybarwione na czarno. Zbite bez resztek i w odpowiednim kolorze.

Pika oby w końcu się udało wyjaśnić co i dlaczego. Niejola zdrówka życzę z całego serca. Mnie już też te bóle dobijają. Gaja chyba faktycznie coś w tym naszym klimacie jest... tylko co? Ja już kompletnie nie wiem jak postępować dietetycznie, bo tak jak i Gaja moja dieta zawsze była dobra a teraz jest jeszcze lepsza i do tego bez alku, więc na logikę powinnam czuć się coraz lepiej a nie coraz gorzej. Tak samo jak większość z nas. Trzustka jest wredna ale nie sądzę, by aż tak...

I jeszcze Wam powiem Apropos czwartku ... ból był koszmarny. Myślałam, że mi rozsadzi brzuch i plecy. Mąż zrobił obiad i zjadłam pieczoną polędwiczke wieprzową, ryż i sałatę z vinegre .... i co .... po 20 min od zjedzenie poczułam się o niebo lepiej. Jakby coś ruszyło we flakach. Poprzesuwało się .. wzdęcie minęło i brzuch zmalał. I kuźwa bądź tu mądry!

Oj trzustka potrafi byc bardzo wredna :( i niestety dokuczac nawet przy dobrej diecie i zero alko :( co do Kreonu to zdania faktycznie sa podzielone na maxa, ja zamowilam teraz takie enzymy ogolne i sprobuje moze to cos da :)

Dziewczyny ja mam chyba to co najgorsze tam w środku:(,coś mnie dosłownie wewnątrz szczypie,nie potrafię bólu określić...nie jest jednostajny,ale mocno dokucza,już nie mam siły żyć...dzieci z mężem pojechały na urodziny koleżanki z klasy,a ja piszę cała zaryczana,bo jak nie ciśnie ,to szczypie,albo jakby żelazo gorące przykładali,jak nie do dołu to do barków promieniuje,na różne sposoby boli,nie biorę apapu,bo już wątroby mi szkoda,ale czy na takie paląco-szczypiące coś pomaga?Boję się kolejnych objawów i bóli....Czuję się jak żywy trup,wrak człowieka i nawet na poprawę ,ani operację nie ma co liczyć....

Wiem,że muszę żyć dla dzieci,ale jak z tymi bólami? Niech się już wypali ta trzucha,będę mieć cukrzycę i słoik enzymów łykać,ale niech nie boli....M69 czy Ciebie tylko pod łopatką boli,czy miałaś w brzuchu też uczucie piekącego bólu? Jakaś tabletka pomaga na to?

Jeszcze wczoraj w gazecie napatoczył się mi artykuł o P. Swayze ,że pił...,żona wyciągnęła go z nałogu ,a potem dostał raka trzustki...Wiem znów mi tyłek skopiecie,ale Przybylska niby się badała kontrolnie,bo ktoś w jej rodzinie chorował i nie uniknęła raka....

Meggi Helicid na to łyknę i czasem pomaga,a czasem nie:(przy trzustce chorej takie palenie może być....średnio co kilka dni mam pogorszenie i tak co kilka dni umieram po kawałku....Może dożyję zanim zaczną działać tabl p/depresyjne o ile pomogą.Podobną palący i uciskowy ból to neuropatyczny i zwykłe p.bólowe nie pomogą.Dlatego jeśli,któraś z Was ma ten typu rozgrzane żelazo w brzuchu,to może na to jakaś tab.pomaga?

A ja zjadłam jakąś godz temu pierwszy posiłek dziś (parówki z chudej szynki) i pół bułki bez...Kreonu i jest tak samo jak z Kreonem,żadnej różnicy nie widać. Bałam się,że mnie pogoni do toalety . Na razie nic....Dziś nad ranem wstałam,bo siku ,nic nie bolało ,położyłam się do łóżka,nie mogłam zasnąć i zaczęło się...palący ból między mostkiem a plecami,myślałam,że ozt zaczyna się!Najbardziej boję się,że jeszcze w nocy będą bóle i nawet w śnie nie odpocznę.

Monika, skoncz z tym OZT, nie dostaniesz go, nie pijesz i nie walisz w siebie tlustych posilkow, spokojnie. Ja Ci mowie, masz problemy z zoladkiem moim zdaniem plus zdecydowanie jakies jazdy z pecherzykiem zolciowym a nie zadna tam trzustka :)

Nie Monia ,moje bole w brzuchu nie sa piekace,za to w lopatkach owszem piekace i palace,ale juz sama nie wiem czy to z przeilenia czy od trzustki.Monika ,czy ty slyszysz co do ciebie mowimy,GASTROSKOPIA.Umowilas juz wizyte.