Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Pika ,ale te wymioty po jakimś posiłku większym miałaś? Ja mam czasem taką sztywność w śródbrzuszu,czasem lewy bok,ale z czego robią się mikrodziurki w jelicie?Mam też w TK opisane pojedyncze odczynowe drobne węzły krezki i kuźwa mówię,że coś to znaczy jakiś stan zapalny?Nikt z lekarzy nic nie jest w stanie powiedzieć! Jak wpisuję zagadnienie w google,to najczęściej pojawia się temat u dzieci powiększonych tych węzłów w związku z chorobami jelit.....nic więcej....Ale ja nie mam z kolei jakiś strasznych biegunek....czasem 2 razy dziennie cos papkowatego zrobiłam...teraz normalnie,nie wiem co będzie jak Kreon odstawię....Ja już z tą niepewnością też nie daje rady,ale na 90% obstawiam trzustkę,jedynie cudnym prezentem od losu byłoby autoimunnologiczne albo jakie robaki,które można wytępić leczeniem,choć jak coś uszkodziły to i tak nie wiem ,czy to coś pomoże....

Trochę poczytałam o przeciekającym jelicie...,niestety bóle pleców i pod łopatkami,albo do barku mają się nijak do tej teorii:(gdyby to były takie typowo jelitowe bóle w brzuchu jak np. przy jelitówce to owszem,ale jelita raczej w plecach nie rąbią....niestety:( nie wiem jak u Was oczywiście ten ból wygląda,ale mój momentami jest taki niepokojący inny niż jelitowy.

Pika to bardzo współczuje. Wymioty to koszmar. W październiku jak złapałam wirusa, przeszłam wszystkie etapy pawia. Z opcją przez nos łącznie. Choć chyba najgorzej jest jak już nie ma czym a dalej się dusisz. Z tymi jelitami to coś pomyśle, choć znaleść u nas radiologa, który zrobi coś ponad standard to chyba cud. Miałam taką panią na onkologii. Badała niesamowicie dokładnie i oczywiście wyjechała do pracy do Szwecji. Natomiast w samym fakcie jakiś ubytków czy też przepukliny coś może być, gdyż problem nasila się względem wieczoru czyli gdy jelita wypełniają się treścią pokarmową. Po solidnej toalecie jest lepiej. Jednak jak już pisałam może to być kwestia samej anatomi szkapy i kiepskiego stanu mięśni szkieletowych.

Monika jelito grube z lewej strony i przy kiszce stolcowej leży w plecach. A z lewej strony jelito sięga wysoko. Wrzuć sobie płytkę do kompa z własnego tk i zobaczysz na niej gdzie masz jelito. Poznasz własną anatomię to łatwiej Ci będzie określić możliwości. Nawet żołądek boli na plecach. Także jest taka możliwość.

Meggi ja mogę polecić dr Podgórczyk, przyjmuje we Wrzeszczu na Legionów. Robi usg 4D, jest bardzo konkretna, dokładna i cieszy się dobrą opinią wśród lekarzy i pacjentów. Na wizytę czeka się 2-3 tygodnie. Wczoraj pisałam, że bóle mam uciążliwe, ale lekkie , no i pochwaliłam dzień przed zachodem słońca*-( Po południu, tak mnie zaczęło rypać w brzuchu, jak jeszcze nigdy dotąd. Nie dość, że zdecydowanie mocniej to jeszcze całkiem inaczej. Tak typowo trzustkowo. Do tej pory mnie tak kłuło przy pępku, raz z lewej strony, raz z prawej, raz bliżej środka brzucha, raz mocno na boki, ale tak powierzchownie, a wczoraj bolało mnie zdecydowanie wyżej, tak aż blisko cycków, pośrodku brzucha i zdecydowanie głębiej, tak jakby pomiędzy brzuchem a plecami:-( Od czasu do czasu miałam tak, jakby skórcz, chwilowy, ale dość mocny, a czasami, jakby przechodził prąd w lewa stronę. Już miałam wizję ozt. Zeżarłam dwa apapy i dwie nospy, trochę przeszło, ale nie całkiem, na noc wzięłam pyralgine i było ok, ale od rana znowu mnie boli, mniej niż wczoraj, ale wyraźnie czuję trzuchę. Musiałam ją chyba czymś zdenerwować*-( Ale nic takiego złego nie jadłam, no może trochę za ostro. Czy ostre przyprawy mogły ją podrażnić?

Zmiany anatomiczne trzustki w większości przypadków mają przebieg bezobjawowy. Niekiedy taka trzustka może jednak ulec zmianom zapalnym, procesowi nowotworowemu lub owrzodzeniom. Może także stać się przyczyną perforacji przewodu pokarmowego (dotyczy to zwłaszcza trzustki dodatkowej). Do najczęściej opisywanych anomalii anatomicznych tego organu należy trzustka obrączkowata, pierścieniowa oraz atroficzna. Takim wadom mogą towarzyszyć także inne zaburzenia rozwojowe, na przykład wady serca, zespół Downa czy tak zwany niedokonany zwrot jelit. Trzustka obrączkowata jest anomalią, polegającą w głównej mierze na pojawieniu się pasma tkanki trzustkowej, które obejmuje część zstępującą dwunastnicy. Przyczyną tej wady anatomicznej jest najczęściej nieprawidłowa rotacja tak zwanych zalążków brzusznych trzustki. Wadę tę można rozpoznać już w okresie noworodkowym. W przypadku trzustki obrączkowatej możliwe jest przeprowadzenie operacji, aczkolwiek nie jest wskazane rozdzielanie pasma tkanki trzustkowej, gdyż wówczas może dojść do uszkodzenia przewodów trzustkowych. To z kolei może prowadzić do zapaleń i przetoki. Wada w postaci trzustki obrączkowatej w większości przypadków przebiega bezobjawowo. Może jednak także prowadzić do niedrożności dwunastnicy, dając o sobie znać dolegliwościami bólowymi. Trzustka pierścieniowa z kolei jest wadą wynikającą przede wszystkim z niewłaściwej rotacji zawiązka brzusznego trzustki. Jednym z czynników towarzyszących trzustce pierścieniowej jest zespół Downa. Zmiany patologiczne w obrębie trzustki mogą prowadzić do zamknięcia światła jelita. Taki stan bardzo często sprzyja rozwojowi stanu zapalnego trzustki. Jedną z częściej pojawiających się nieprawidłowości trzustki jest także rozmaity przebieg ujść przewodów trzustkowych. Taka wada może mieć wpływ na powstawanie różnych chorób trzustki.

...ja mam osobne ujście do dwunastnicy....i dopiero lekarz,u mnie w pracy jak poprosiłam,żeby zwrócił uwagę na trzustkę to opisał....o co chodzi? to co ten lekarz sobie to wymyślił?inni nie zwracali uwagi na to ,czy wyrósł dodatkowy przewód w międzyczasie:))))))?

Gaja witaj! Chyba za dużo moich opisów bólu się naczytałaś*) Ostre i żółądek i jelita podrażnia...Meggi fakt j.grube jest wyże podciągnięte po lewej str.,a mój mąż mowi,że jego mama przy wrzodach żołądka miała głównie bóle pleców ....

Simon no daj spokoj ja to rozumiem ile mozna byc na diecie :) Ale moje Kochane ktore tutaj na diecie nie sa faktycznie radze na nia przejsc, moja trzustkowa to: - zero kawy, alkoholu, herbaty, gazowanych kolorowych swinstw, - malo nabialu, staram sie zeby nabial to bylo najmniej z tego co jem - wszystko gotowane, na parze, nic smazonego, ja duzo pieke bez tluszczu albo z mala iloscia - tluszcz najlepiej jakby 10 gram dziennie ( to malo wiem...) - dla osob ktore braly Kreon i im nie pomogl, polecam zwiekszyc dawke, Kreon w dawce 10 tys to jakis smiech wogole bo to nic nie pomaga nawet zdrowym :) ja biore do duzego posilku 50 tys ( 2 razy po 25 ) a do malego 25 tys i jako tako mi dziala to trawienie, ludzie ze stiwerdzonym pzt biora jeszcze wieksze dawki - zadnego masla, oliwa w ograniczonym zakresie, olej kokosowy zamiast tego - zero slodyczy jakichs tlustych paczkow oczywiscie itp itd - suplementy diety ktore biore: Vit A,D,E,K ( polecam sprawdzic chociaz A i D, ja mialam bardzo niskie ) oprocz tego wyciag z pestek winogron i kurkuma po 2 tabletki dziennie czyli 4 kapsulki - duzo wody, trzustka musi byc mocno nawodniona, tez mozna rozcienczone soki - w zaleznosci od tolerancji koktajle i soki owocowo-warzywne ale to kazdy musi wiedziec jak toleruje - przy tym wszystkim poprawa nastepuje po 4-5 miesiacach, niestety, trzucha dostawala w kosc przez lata wiec zeby ja uspokoic troche, potrzeba czasu.... Mam nadzieje,ze cos pomoglam, jak cos pytajcie :)

Aha jeszcze 2 rzeczy : - w okresie zaostrzenia choroby czyli duzego bolu, polecane jest przejscie na tzw diete plynna, czyli wszystko zmiksowane, mozna sprobowac jakis napoj typu nutrudrink czy inny ( wersja bez tluszczu ) obiad zmiksowany, deserki i obiadki dla dzieci tez mi bardzo pomagaly, chodzi o to, zeby dac jej odpoczac, u mnie zazwyczaj trwa to 2-3 dni i potem powraca do dawnego dyskomfortu - zalecane jest 30 min spaceru dziennie, albo jakiejs aktywnosci, to dobrze wplywa, ja chodze na kijki - pije duzo imbiru i soku z aloesu ( dzialanie przeciwzapalne)

Chodzi o to dziewczyny, zeby nie dopuscic do sytuacji w ktorej trzustka bedzie na tyle niewydolna i sie zniszczy, ze bedzie nas napitalac 24 H/ dobe. Przy stosowaniu sie do tych zalecen, JEST SZANSA, ze objawy sie cofna a przynajmniej zmaleja na tyle, ze nie beda nam tak przeszkadzac, przestudiowalam bloga Pana, ktory nazywa sie beatingpancreatitis.com to facet, ktory mial co chwile ataki trzustki, lekarz dal mu 10 lat zycia a zyje juz 30 lat, nie ma absolutnie zadnych objawow i ostatni skan, ktory robil pokazal ze w trzustce nic mu tam nie widac zlego. Wiec ja wierze, ze mozna jak sie czlowiek uprze.

Basik o rany! Ty naprawdę na takiej ścisłej ostrej diecie jesteś????Alko i gazowanego nie piję,pączków nie jem,surówek niestety też nie,ale owoc kaki,banan i mandarynkę tak no i bez kawy jak Ty żyjesz???! ja piję kilka dziennie z mlekiem....a o co z tym nabiałem chodzi co do trzustki?Basik Ty oczytana w tych światowych stronach internetowych jesteś....Czy nabiał obciąża Cześkę szczególnie,coś kiedyś słyszałam,ale zdania podzielone,fakt,że ja pamiętam jak kiedyś zjadłam szybko makaron z serem białym popiłam kawą z mlekiem i zrobiło mi się mega niedobrze(mdłości) i od tamtej pory właśnie kilka miesięcy bólu trzustkowego miałam...generalnie piję kawę z mlekiem,ale nie mogę popić np kanapki ,czy innego posiłku kawą z mlekiem ,bo mi niedobrze po takim miksie:(I z tym Kreonem,to ludzie aż tyle biorą? Niestety czytałam,że w wapniejącym pzt i alkoholowym Kreon p,bólowo może nie pomagać,chodzi o coś z pzt małych i dużych przewodów.....Basik,ale Tobie coś wyszło w EUS właściwie? Chyba nie...już nie pamiętam...stara jestem...:(

Monika, jesli chodzi o nabial to on obciaza watrobe i trzustke ale w umiarze mozna ja zle toleruje laktoze dlatego malo jem, stosuje taka diete, latwo nie bylo, radzilabym Ci sprobowac odstawic kawe, na mnie fatalnie dzialala i zastapilam zbozowa z mlekiem, duza poprawa, wiem, ze ciezko ale nie pije kawy juz 8mcy i wogole mnie do niej nie ciagnie, co do popijania to Kochana w trakcie brania Kreonu nalezy popic go mala iloscia wody, potem do pol h po posilku nic nie pic, woda rozrzedza enzymy i gorzej trawimy, ogolnie przy braniu kreonu pic trzeba sporo ale nie w trakcie posilku, ludzie biora nawet 100 tys na posilek ale to lekarz decyduje, on przeciwobolowo dziala po jakims czasie i nie u wszystkich masz racje, on wiecej pomaga z trawieniem. Mi w EUS wyszlo: echogenicznosc zmieniona w glowie - wariant budowy i hiperechogeniczna sciana przewodu w glowie trzustki - to juz nie jest odmiana budowy tylko 1 mala cecha pzt :)

Oj tam Simon zaraz eksperyment*-) Kochałam ostre a dawno nie jadłam i tak mnie podkusiło*-) A Ty tak nic nie grzeszysz?*-) Basik ja kawy nigdy nie piłam (nie lubię), gazowanych kolorowych napojów też nie, za nabiałem nie przepadałam, za wyjątkiem serów. Smażonego, tłustego żarcia też nie, no alkohol to wiadomo*-), więc można powiedzieć, że na diecie trzustkowej byłam od zawsze, hehe. Tylko co z tego?*-) A dlaczego nie wolno herbaty? Ja piję dużo, ale nie czarną, tylko zieloną, biała, ziołowe różne i owocowe, takich też nie wolno? Pika mi też miło Was &#8222*widzieć&#8221*:-)

Basik jak sama twierdzisz.... że lekarz decyduje o braniu Kreonu to ja się pytam który Ci takie dawki zalecił? Nie masz pzt jak narazie, więc nie wiem czy aż taka dieta ma sens. A już opcje zero oliwy, masła czy owoców i warzyw itp to chyba kompletna przesada. Sorry ale odwiedzałam po ozt znajomego w szpitalu i jak już mógł jadł normalny obiad na oddziale. Razem ze wszystkimi. Normalna zupa, rosołek, na drugie kurczaczek, marchewka i ziemniaczki a na deser budyń. Co do kawy to chyba jak kto toleruje...

Basik a kurkumę na co bierzesz? Ja słyszałam, że jest dobra na pęcherzyk i wytwarzanie żółci, ja brałam swojego czasu, jak mi się te bóle zaczęły, bo myślałam, że to woreczek, a to trzucha zaczęła się buntować:-( Ja brałam w proszku, do tabletki zawsze jakąś chemię dorzucą.

Kurkuma ma podobno właściwości p/zapalne,ale trzeba by jej w mega dużych ilościach spożywać,podobno połączenie z piperyną znacznie wzmaga działanie.....preparat ów dosyć kosztowny:(Basik,ale niby co przyczyną pzt może być u Ciebie? Jedna cecha pzt nie stanowi diagnozy?Chyba trzeba mieć 3 cechy....Czy lekarz mówił za jaki czas EUS powinnaś powtórzyć?

Tak mam powtorzyc EUS za rok, w miedzyczasie USG, Meggi nikt mi nie zalecil, sama zwiekszalam do momentu az bylam w stanie zjesc cos normalnie bez koszmarnych niestrawnosci i skrecan w brzuchu, Kurkuma droga owszem :( ale ponoc dobrze dziala, ja tylko napisalam co ja stosuje zeby sie lepiej czuc mam nadzieje ze komus troszke pomoze :) Gaju niby herba zielona niewskazana ale czemu to nie wiem niestety :(

Meggi ja tez sie wahałam ale lekarze mi nie pomogli nic, dopiero jak sama wzielam odczulam ulge... :( tak nadal kazdy posilek spedzalabym w lozku z podkulonymi nogami bo mi rozrywa zoladek a tak to moge w miare normalnie funkcjonowac.

No ja dzisiaj to mam wrażenie, że mi pęknie brzuch. Kłuje, pali i rozpycha. Lewe podżebrze i prawe okropnie mi rozsadza. Jakby mi ktoś mi wydmuchał coś do brzucha i nie chciało wyjść. Dam teraz pożywkę trollom, ale marze by porządnie pierdnąć. A jeszcze wczoraj tak się cieszyłam, że wzdęcia mnie omijają. To mam zestaw bólowy plus rozsądzania. Miałam też znów to delirium spadkowego cukru. Ręce mi latały totalnie. Jutro jadę w trasę z roboty i muszę wstać o 5 rano ... załamana jestem. Do tego wiecie jak się siedzi z bolącym brzuchem. Trzymajcie kciuki za spokojną noc.