Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepszym sposobem rozpoznania kamicy pęcherzyka żółciowego (nawet drobnych złogów lub tak zwanego błota żółciowego lub zagęszczenia żółci) jest zwykłe badanie USG jamy brzusznej. Ani rezonans magnetyczny ani tomografia komputerowa może nie rozpoznać drobnych złogów w pęcherzyku żółciowym. Czasami brak jakichkolwiek powodów wystąpienia przewlekłego zapalenia trzustki (około 1-5% przypadków). Jest to tzw. samoistne zapalenie trzustki. Może właśnie w przypadku Pani syna doszło do zapalenia trzustki tego bez uchwytnej przyczyny.

I co ja mam myśleć skoro w usg miałam kiedyś grudki żółci i w tk również zagęszczoną,jedni lekarze zwracają na to uwagę inni nie....no i odpowiedż lekarza,że nie inne badania a usg wykazuje tego typu zmiany....

Złogi i przeszkody widać w MRCP i z pewnością w EUS. Badanie MRCP polega na bezinwazyjnym zdiagnozowaniu dróg żółciowych metodą rezonansu magnetycznego. Uzyskany obraz pozwala na trójwymiarowe odtworzenie przebiegu dróg żółciowych, uwidocznieniu ewentualnych zmian oraz zwężeń. Technika nie wymaga podania kontrastu. Dzięki temu badaniu można zdiagnozować pęcherzyk żółciowy, drogi żółciowe, przewód Wirsunga oraz pozostałych struktur. Prywatnie kosztuje 400-450 pln

Z kolei jak czytam,to w momencie kiedy człowiek jest głodny ,a tak jest w czasie kiedy robi usg brzucha ,albo TK(bo takie jest przygotowanie)to normalne,że żółć się zagęszcza kiedy nie ma nic do trawienia....I bądź tu mądry człowieku....

Basik nie mam pojęcia, mi to zasugerował gastrolog który jak robił 2 stopień to pisał z *cześki*. Wszystko pewnie zależy od niej i czynników podrażniających. Ja po prostu zamierzam teraz pożyć tak jak z PZT. Krzywdy sobie tym nie zrobię:-) a może się z tego wyłgam. Marna nadzieja ale jakaś jest. Basik nie odpisałaś na moje pytanie. Ci ludzie z FB mieli objawy niedoczynności trzustki bez zmian obrazowych?

Basik ja nie pytam o potwierdzone PZT. Chodziło mi o to czy są am ludzie np. z rozwolnieniami, biegunkami nie trawionymi resztkami - ale bez zmian w obrazie trzustki. Szczególnie w tych dokładnych badaniach jak RM czy EUS. Co do moich objawów to na przestrzeni już prawie 2 miechów mocno się zmieniły. Teraz to pobolowenie nadbrzusza i wędrujące bóle po bokach. Po posiłkach lub piciu raz boli brzuch raz nie. Apetyt jako taki (ale nie chudnę). Latwo się odwdniam. Wzdęcia. No stolec słaby rudy lub lekko brazowy - zmieniający konsytstncje od lekkiego rozwolnienia, po prawie normalny. W badaniu jak miałęm lekkie rozwolnienie wyszły mi włókna mięsne i tłuszcz określili je mianem *licznych*. Nie bardzo potrafie wskazać skutecznośc Kreonu w tym okresie...

Simon ja mam pełny pakiet badan, mri drog żółciowych i trzustki i eus i ok 4 tk, gastro, kolono, wlasciwie to wszystko co się da, i nie mam diagnozy*( a mam biegunki od niedawna, bole pleców i brzucha, wszystko na trzustke wskazuje ale potwierdzenia brak*(

Juzm mam info z tej kliniki, potrzebuje max 6 tyg tk, lub mri, nawet na podstawie terminu tk oni robia termin na badanie, nic więcej nie trzeba, no i skierowanie od lekarza nie musi być gastrol może być rodzinny. Kurde tk u mnie to kwestia tyg, ale w grudniu mialm tk kręgosłupa, i teraz może być problem, a na mri będę czekac dłużej*( w czwartek mam wizyte u rodzinnego to się dowiem co robic. Ale i tak się ciesze bo bałam się ze więcej jest tych warunków żeby se dostać*)

Simon tak to dobre wieści, fajnie by było żeby miało to pokrycie w samopoczuciu, a u mnie niestety już coraz gorzej. Gdyby nie nie 2 ostatnie ataki bolu tego co mnie tydzień trzymal, i nie ten bol pleców to bym się tak nie upierala czy tm badaniu, ale ja już wlasciwie normalnie nie zyje, i musze cos robic. Niejola, Gaja, Meggi co u Was?

A ja do tego katar,kaszel ,gorączka:( i wielki problem co łykać???Bo ostatnio na świeta 2 syropy,które najlepiej jak dl a mnie działają z prawoślazu i babki lancetowatej na alkoholu są i nie wiem(mimo,ze dawka malutka-tyle co w łyżeczce wina)czy nie podrazniły Cześki.Skąd wiadomo co można a co nie....Idę do lekarza i zapytam znów pewnie popatrzy jak na wariata....