Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Boli mnie tez oczywiscie w lopatce,czasem pomaga na to taki delikatny masaz.ale nie jest to bol od kregoslupa napewno ,bo zauwazyylam scisly zwiazek z jedzeniemMonika nie obraz sie le ja mam wrazenie,ze ty nie masz w tej chwili takich boli z ktoymi nie da sie zyc,problem jest raczej w tym ze ty sie boisz tego co przyniesie jutro ,czy nie bedzie bolalo bardziej....Radze Ci wybierz sie do psychiatry ,pogadaj szczerze,moze trafi Ci w jakies dobre uspakajacze.Ja raczej wiem na pewno ze przyjdzie czas ze bedzie bolalo bardzieji wtedyglowa tez dostanie popalic i napewno psychiatre wtedy odwiedze[w ciezkim czasie tez juz bralam psychortopy]W kazdym razie zmierzam do tego ze jak trzeba sobie pomoc to chwytam sie wszystkich sposobow. Mowisz o poradni bolu ,a z tego co pamietam to ty tylko appap bierzesz,a przeciez jest jeszcze pare opcji pomiedzy.Mi apap nigdy nawet na lekki bol glowy nie pomagal.Niejola u Ciebie wszystko dobrze?Pika mama ma juz ostateczna diagnoze?

M69 kilka lat temu ostatnia gastro ,generalnie te bóle,czasem ulegają znacznemu nasileniu,ale sa uporczywe i upierdliwe,męczą i nie weiwm czy takie właśnie bardziej człowieka nie wykańczają psychicznie,niż takie mega raz w miesiącu,wiem ,że apap to pikuś w analgetykach,ale nie pamiętam od 3 miesięcy w sumie dnia całkiem bez bólu(mimo,że były takie,że myślałam:o przechodzi!)i dupa!Najgorsze,że jak zasypiam to czasem mi trudno,bo niby nie boli,ale coś mi naciąga i pulsuje w brzuchu i trudno zasnąć,tak jakby już nadwrażliwy był układ nerwowy na doznania z brzucha i jestem pobudzona wtedy.Może faktycznie odpowiednie psychotropy by to wyciszyły..ale jak wpisuję poradnię bólu albo lekarza od głowy i bólu mało co wyświetla się,a na nfz por.bólu to nawet telef nie odbierają:(terminy,po 3 mies i rozpoznanie trza mieć....Nie chcę nikomu tu ujmować bólu,bo wiem,że M69 i Niejola najwięcej przeszły i podziwiam Was dziewczyny,ja jakiś słabeusz jestem,ale chcę i zdecydowałam się na pomoc psychiatry ,albo anestezjologa,bo nie wiem kto przewlekłym bólem się może zająć ,u nas w kraju to dziedzina nie rozwinięta jeszcze,pacjent chory to cierpi:(żeby choć trochę komfortu zaznać przy tej chorobie....żeby ciągle o sobie nie dawała znać....Pika jak się trzymasz?M69 w zyciu miałam 2 gastro w żadnej oprócz malutkich polipów zapalnych i helico nie było sensacji do tej pory

Mama dziś wypisana do domu, czekamy na wyniki na wypisie diagnoza - rozpoznanie stopnia zaawansowania lub ewentualnie rokowania w podejrzeniu białacki i raka skóry, lekarz kazał czekac, mama miała biopsje, i trepanobiopsje, za 2 i 4 tyg maja być wyniki. Monika ja mam już stały bol w łopatce bole w nadbrzuszu i plecach silne, wlasciwie od ostatniego ataku jestem tylko na wodzie, herbacie i bulce, i to boli, czytałam stare posty M69 i opisane bóle pasuje do moich teraz, co gorsze boli mnie już w nocy i wlasciwie na lekach cały czas jestem. Czekam na ten test na nietolerancje, bo mnie mecza żeby mieć to w papierach bo jak nie mam to mówią, ze to może to. Jeszcze kilka dni i nie wiem co zrobie, ale chyba musze do lekarza isc i pogadać co robic bo nie dam rady tak zyc.

Monika ja bron Boze nie ujmuje Ci bolu,wierze ze cie meczy obojetnie o jakim jest nasileniu.Nie mysl sobie ze ja taki strong men jestem tez boje sie bolu jak cholera,i wiem ze jak zaczyna napieprzac to od razu psychika siada.Mnie wlasnie jako tako pomaga ketonal i jak boli narawde mocno to przekraczam znacznie jego dawki,byle by tylko pomoglo.Generalnie lykam wtedy co popadnie,byle przeszlo,na szczescie,teraz bardzo rzadko mam bole,ale wczesniej non stop jechalam na prochach.Atak wogole Monia to powinnam Ci skopc dupsko,bo ostatnio obiecalas ze zrobisz gastro.Meggi ma racje Twoje objawy wskazuja na zoladek.Pika ,przykro mi ze mama ma problemy ze zdrowiem,i teraz jeszcze to dlugie czekanie na wynik,ale u nas niestety tak jest.Znajomy niedawno czekal za wynikami w kierunku chloniaka ponad dwa miesiace.A jesli moge spytac,czemu skory?Pika ,a co jeszcze bierzesz przeciwbolowo oprucz ketonalu

M69, biore jak jest już zle ketonal, a tak to paracetamol i busckopan z paracetamolem. Mama miała na twarzy dziwną kroste i tak jej się to nie goiło, mama typ co lekarza omija, i teraz w szpitalu lekarka co ją prowadzi chyba zaniepokoiła się tym i konsultacje zleciła i taki wynik wyszedł, pobrali biopsje i czekamy na wyniki, mowila ze to raczej nie groźne, ze niska złosliwosc, mama ma skierownie do chirurga, maja to obserwować. Nic więcej nie mówili. Wiec to przez przypadek się okazało.wiemy teraz tyle ile na wypisie jest, moja mama nie chce rozmawiać o tym wogole, nie mowi za wiele, wiec ciężko się cos dowiedzieć.

Mają mi gastro w szpitalu zrobić,tylko kiedy zadzwonią???M69 nie wskazuje to naz żołądek .bo jak zaczyna boleć to aż jakby z brzucha do pleców coś mi sciągało tą trzuchę,złudzeń już nie mam ,szukam w necie kogoś od leczenia bólu bo z tego co czytałam im bardziej ból utrwali się w centralnym układzie tzw pamięc bólu ,to potem nawet jak wygasa stan zapalny to ból może zostać jak fantomowe bóle ,ale powiem wam,nie ma takich specjalistów,kręgosłupowe bóle owszem i jakieś tam zabiegi,ale trzustkowcy to jakaś nisza....

Pika mnie też w nocy pobolewa,jak na boki się przewracam,albo coś mi w tym brzuchu jakby pulsowaniem zasnąć nie daje,wtedy łykam taki Apap Noc-on ma Dipenhydramini hydrohloridum w składzie(nie wiem czy u Ciebie Pika taki sprzedają) i działa usypiająco dodatkowo wtedy spię jako tako,ale generalnie to nie jest taki pełny zdrowy sen:(jestem skłonna brać jakieś psychotropy oby funkcjonować jako tako,obawiam się ,że niedługo potrzebne będzię coś mocniejszego,a czytałam,że antydepresyjne i jakieś z grupy p/padaczkowych wyciszają przewodzenie bólu i nie trzeba brać strasznie dużych dawek mocno p/bólowych i nastrój trochę lepszy,choć i skutki uboczne mają-senność,tycie itp słuchajcie jak ja dziś w sklepie swoją twarz utrapioną,zmęczoną bólem zobaczyłam to szok! o 20 lat starsza jestem,oczy podkrążone. Jak bóle są raz na 2 miesiące to jeszcze,ale jak męćzą w sumie na codzień z małymi przerwami to trza szukać leczenia tego bólu,choć bardzo nie lubię ogłupiaczy to żyć w takim bólu,który z życia wylącza nie da się!!!!

Szkoda,że nie możemy od tak dziewczyny na kawie się spotkać...:(i pogadać w realu,M69 proszę zrób badania tych przytarczyc i poziomu wapnia,żeby wyeliminować czynnik zapalenia w twoim przypadku.....co się zrobiło to zrobiło,ale ,żeby to się nie powtarzało,bo jest u Ciebie taka chyba przyczyna,pisałaś,że w nerce też kamyki chyba były?jak bym miała wpływ jeszcze na swoją trzuchę to bym nawet za przeproszeniem ptasie gówno zjadła,zeby nie bolało:)))))))))))))))Pika powiedz,że Ty nie*)Jakie piękne było życie bez bólu.....to moje jedyne życzenie,już niczego więcej od życia nie chcę...czy się spełni kiedyś?Zawsze bałam się bólu,bardzo...a teraz najbardziej bolesna choroba mnie dopadła

Pika a Tobie Kreon nie pomagał nic przeciwbólowo? Jednym pomaga innym nie,mi też nie bardzo....niestety,w niektórych postaciach pzt pomaga w innych nie,naukowcy też nie wiedzą czemu tak jest....piszę pzt ,choć nie mamy diagnozy,ale jak tak boli,że nie wiesz co ze sobą zrobić to już nic innego tylko trzustka tak może boleć,mi albo do lędźwi albo,aż do szyjnego ciągnie!raz w dół raz w górę,albo na boki.Idę spać zaraz ,ale boję się nocy....dlaczego ta Cześka nie chce się uspokoić???jestem na diecie,nie piję,zero gazowanego i słonecznika,a ona żyć nie daje:(

Dziewczyny... Jestem po Skype z lekarzem w USA, zaplacilam za wizyte via Skype bo nie mialam juz sil z lekarzami tutaj. Niestety na podstawie badan i rozmowy powiedzial tak: o ile ktos nie ma miazdzacego ataku OZT, ktory od razu uszkadza mu trzustke a w wiekszosci tak nie jest, zmiany w pzt postepuja bardzo powoli i czasem po 10 latach wogole cokolwiek widac a niektorzy nigdy nie maja zwapnien. Dieta i brak alkoholu spowalnia proces zapalny. To nie zmiany w badaniach wskazuja na pzt a objawy kliniczne. Biegunki tluszczowe wystepuja wczesniej niz 90% uszkodzenia miazszu i najpierw trzustka moze byc niewydolna enzymatycznie. Bol jest charakterystyczny dla wczesnego pzt tak zwanego pzt minimalnej zmiany oni u nich w klinice usuwaja takie trzustki i robia przeszczep wysepek zeby ludzie nie mieli cukrzycy u ludzi ktorzy maja silne bole. Jedynym badaniem ktore potwierdza wyklucza chorobe jest EUS z sekretyna ktory robi sie tylko w stanach albo mrcp z sekretyna. To pokazuje dokladnie jak wydolna jest trzustka. Inne badania sa o kant dupy. I tak, wg Niego mam pzt. Tyle w temacie.

Basik mam parę pytań : piszesz że w Stanach usuwają trzustkę(całą?) i przeszczepiają wyspy trzustkowe czyli pozostałe enzymy sa dostarczane w tabletkach?Objawy kliniczne wskazujące na trzustkę to ból i biegunki?Czy może ten lekarz wskazywał na coś jeszcze?Poza dietą nic ci nie radził stosować?

Basik serio? Słuchaj jeżeli to prawda co piszesz,to teraz wiesz czemu ktoś z grupy FB tak Ci polecił staranie o usunięcie trzustki....Tyle,że nasza medycyna to jest sto lat za murzynami,albo raczej podejscie do pacjenta!Niech cierpi,a co tam! Bo spece u nas to są i to bardzo dobrzy tylko kasa!Moim zdaniem życie w ciągłym cierpieniu i strachu o powikłania i atak ozt przewyższa ryzyko operacji w wykwalifikowanym ośrodku. Nawiasem mówiąc fajnie się składa,że mam wujka w stanach:))))))jak już nie wytrzymam to się u niego zapowiem w odwiedziny.A tak serio to Basik twój post pokazuje,że jakaś nadzieja jest w tym tunelu bez światełka,tylko tak niedostępna dla szarego człowieczka....

A z tymi biegunkami dopiero przy 90% uszkodzonej trzustce to pewnie,że ściema.Wiele osób bardzo wcześnie je ma zanim zdiagnozują u nich chorobę....Dziewczyny ja zbieram na łapówkę dla prof.Lampe:))))))Aż się boję mojego EUS.Niejola a Ty miałaś to badanie,miałam Cię zapytać ostatnio?

Widzicie,tak jak mówiłam znajomy Meggi miał szczęście w nieszczęściu ,że dużą część usunęli trzustki i nie doszło u niego do przetrwałych bóli,które mogą wystąpić i trwać nawet po usunięciu całej trzustki ,albo większości przez to,że wieloletni stan zapalny uszkadza nerwy i dodatkowo na obwodzie czyli jakby w mózgu zostaje pamięc bólu,a z tym już nie wiele można zrobić.Tylko teraz nie wiem,czy jak komórki -wyspy te odpowiadające za prod insuliny i glukagonu są jeszcze sprawne u właściciela to oni je jakoś z tej trzustki wypreparują ,czy dawcy trzeba szukać?A samo usunięcie trzustki jest technicznie b.trudne,ale nie niemożliwe....pytanie kiedy podjąć decyzję,bo ból może minąć,ale może nie.Druga sprawa,w późniejszym pzt powikłania....Basik ja nie myślę,żeby u Ciebie pzt było,za mało i krótko alkohol,nie martw się,coś Ci jest,ale nie alkoholowe pzt:)Załamka właściwie.Pika jak Ty psychicznie,bo ja nie wiem jak dalej żyć.Idę do psychiatry niech daje co chce,jak poprawi jakość życia.Bo mam myśli niedobre i raz boję się życ tak dalej ,a raz boję się śmierci i co z dziećmi będzie....:(Bo to nie jest życie...Gdyby człowiek miał jakąś nadzieję na zabieg,na lek,że to minie to nawet może i ból by wytrzymał,ale na co ma liczyć?Na 10 lat cierpienia,na śmierć w bólu,bo kurwa za przeproszeniem trzustka piękna w badaniach?!!!!

Powiem tak,nikt kogo trzustka nie bolała,nawet lekarz nie wie jak wygląda życie takiego pacjenta....ani rodzina,ani przyjaciólka,ani ksiądz nie zrozumie...te bóle przychodzą kiedy chcą,raz do przyjęcia,a raz takie,że nie wiesz czy za pięć minut na sor nie wylądujesz i ja żyję non stop w takim napięciu,że w końcu zejdę na zawał,ale tak reaguję na te bóle i nic nie poradzę na to:(

Znalazłam ośrodek, ten który się specjalizuje w diagnostce trzustki, ok 500km ode mnie, oni robia mrcp z secrentyna, w poniedziałek zadzwonię i dopytm jakie warunki musze spełnić, i może oni wiedza gdzie bliżej ktoś robi. Mi to badanie da tyle ze potwierdzi moje domysły, bo chyba Niemcy nie usuwają trzustki, nie wiem czy bym się zdecydowala bo jakos mi się to teraz tak odlegle wydaje*( Czuje się zle, mam ciagly bol, plecy najgorzej, i załatwiam się nieciekawie, chociaż wlasciwie poza sucha bulka i plauszkami nie jem nic. Od poniedziałku zaczynam poszukiwanie tego badania, bo skierowanie już mam*)

Juz Wam pisze, oni specjalizuja sie tam w operacji usuniecia trzustki i przeszczepienia wysepek trzustkowych pacjentom ze stwierdzonym pzt, ktorym inne metody nie pomagaja czyli stenty blok nerwow itp itd, to hardkorowa operacja i trzeba przejsc multum testow zeby na nia zakwalifikowali. Sytuacja o ktorej mowie czyli tzw minimal chronic pancreatitis to sytuacja w ktorej ktos ma silne bole a nadal nie widac u niego zmian. Na youtube jest tez film w ktorym lekarz wypowiada sie na ten temat Meggi zerknij sobie :) omawia tam takie przypadki. Zaznaczam, ze to bole ktore nie pozwalaja funkcjonowac. Pika gdzie ten osrodek? Ja tez bym chciala sobie zrobic to badanie. Powiedzial mi, ze zwapnienia i zlogi sa w zawaansowanej formie i ze pzt ma wiele twarzy ale wcale nie musi byc tak ze dostanie sie ozt bo niektorzy zyja sobie dlugie lata z pzt i ozt nie dostaja, co najwyzej zaostrzen pzt, zalezy od przyczyny wszystko a ich jest mnostwo geny glownie :)

Monika Prof. Lampe Ci trzustki nie usunie w zyciu nigdy, musialabys lezec pod morfina cale dnie a wtedy i tak pewnie by sie wahal :) W Stanach co innego bo przy badaniu EUS z sekretyna wychodzi czy pzt jest czy nie nawet jak go nie widac :) ale wtedy i tak jest ciezko na kwalifikacje plus kosztuje to fortune.