Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Dokladnie, trolli tu bylo mnostwo a papier/klawiatura wszystko przyjmie.. Swego czasu wpadla tu niejaka Katia w sobie tylko wiadomym celu. Na szczescie po zdemaskowaniu przez forumowych detektywow zawinela swoj odwlok*-) kto wie, moze znow znow wystepuje goscinnie na naszym forum pod jakims goscinnym pseudo*-) wiec zawsze trzeba wziac porawke na to, co rozni dziwni ludzie w sieci pisza. Dziewczyny mam pytanie takie okolotrzustkowe, pytam te, ktore maja problem z niedoczynnoscia tarczycy. Czy waszym zdaniem antykoncepcja hormonalna miala wplyw na dysfunkcje tarczycy? Bo tak sie zastanawiam, wczoraj przewertowalam wyniki malej z ostatnich kilku lat i na moje wychodzi, ze ta niedoczynnosc u Mlodej pojawila sie z chwila przyjmowania mini pigulki (yasminelle). Gin twierdzi ze nie ma przeciwwskazan i ze to zbieg okolicznosci ale sama nie wiem. Pikus, Mala zaczynala od najnizszej dawki 25 euthyroxu wiec raczej nie ma mowy o przeladowaniu, teraz bierze 50 od kilku dni i samopoczucie lepsze ma (nie jest taka zamulona, senna i nie jest Jej ciagle zimno). U mnie ok, mocno nie lupie i mam apetyt, wow u mnie to nowosc:) Wszystkim zycze bezbolowego dzionka:*

A i jeszcze niedyskretne pytanko, jakie macie wartosci TSH jak nie tajemnica? Mloda teraz po suplementacji ma +- 3 niby jest to w zakresie referencyjnym ale endo twierdza zgodnie, ze w jej wieku (20 lat) powinny oscylowac w granicach 1. Ja np. mam 0.6, M 1.2 wiec to raczej nie po nas spuscizna, generalnie nikt w rodzinie nie ma problemow z tarczyca. Tzn. tesc zmarl na raka tarczycy kilka lat temu ale to inna bajka.

No wlasnie. Ona dodatkowo ma straszne wahania az powtarzali wyniki:/ Potrafi jednego dnia miec 2.8 a drugiego prawie 8 co jest prawie niemozliwoscia, a pomylka wykluczona. No nic zobaczymy teraz na tej 50tce jak bedzie. Meg, jak miala skok do 7 z hakiem to normalnie nie moje dziecko, zalamka, jak baba z klimakterium nieznosna a to w sumie fajna i rozsadna dziewczynka:) Dziwi mnie w sumie ze te widelki norm nie sa podane w przedziale wiekowym- odbierasz wynik dziecka - 3 i jako laik patrzysz ze 3, czyli norma, a tu dupa. Niestety tarczyca to nie moj konik hehe*-) chyba musze sie doedukowac by zostac ekspertem i w tej dziedzinie*)

Niejola dlatego wspomniałam ze dawki mogą się zmieniac, mam podobnie dziś wynik 2 jutro 11, skoki nie wiem czy są powodowane, lekarz mowil ze tak czasem jest i najgorsze ze dziś moja dawka jest ok a jutro może być już za duza lub za mała*( Tabl anty wg mnie mogą wpływac, ja nigdy nie brałam przed niedoczynnością, ale jak miałam już niedoczynność to po 1 ciąży miałam i tylko kilka udało się mi się wziasc bo wróciły objawy sprzed diagnozy taryczycy, mdlałam, senność i takie tam, kazali odstawić*( wiem o zasadzie ze przy antykoncepcji bedze bierze się od razu wyzasz dawke leku na tarcyce. Nie wiem na ile ma to wpływa w odwrotna strone, ze antykoncepcja wywoluje tarcyce*( Mój wynik ostanio ok 7,2 i spadki do 2,7 przyczyna nieznana*( Tak mam po ok 7 miesiącach po ciąży taki jakiś szał, później się normuje. Dziewczyny u mnie nadal biegunka, co bym nie zjadła mija kilka godz i -mam biegunke, dziwne to, jakas jestem skołowana*(

Meggi ja już nie szukam, nie wymyślam co to bo już siły nie mam, ciagle w strachu bo się cos dzieje, poczekam na badania i zobaczymy, jutro konsultacja wiec może się czekos dowiemy*) Niejola nie pisałaś, cos ie stało w swieta? Bóle trzustki? zjadłaś coś, stres? Kurcze najgorsze jak w takie dnie cos meczy*(

Pika teraz ponoć multum żołądkówki...ale faktycznie nie ma co gdybać. Jesteś w trakcie badań i oby w końcu przyniosły odpowiedź, co Ci dolega a w konsekwencji rozwiązanie tego problemu. Bardzo Ci zazdroszczę tej opieki zdrowotnej i podejścia ze strony lekarzy. Tu człowiek jak idzie do lekarza, to czuje się jak intruz. Z jednej strony namawiają na profilaktykę, a z drugiej o wszystko błagasz jak jakiś żebrak. Głupie badanie krwi i już wielkie oczy robią. Pewnie Gaja słyszała o tej aferze u nas, która najlepiej pokazuje ironię służby zdrowia w Polsce. Jest teraz program w celu profilaktyki raka grubego jelita skierowany do pewnej grupy wiekowej i takie osoby idą na kolonoskopię i mają badanie wykonane w ciągu 2 tygodni. Nawet bez jakichkolwiek objawów. Natomiast ktoś chory za przeproszeniem ze sraczką i bólami czeka ponad pół roku nie raz na kolonkę. U mnie w przychodni obecnie są terminy na wrzesień... Co gorsze, często ci, którzy się zapisują profilaktycznie nie przychodzą na badania...a wiadomo, do kolonki nie przygotujesz się z marszu i nie da się na ostatnią chwilę zadzwonić do innego pacjenta.

Pika rabalo mnie rowno ponad 2 tyg jak przed ostrym wtedy. Nic nie zjadlam wlasnie, tyle aby nie zdechnac z glodu a i to na przymus bo mdlosci. W swieta nie sprobowalam doslownie niczego oprocz oplatka, sylwestra i nowy rok to samo. Szkoda gadac, bylo - minelo tyle ze to moje drugie a w zasadzie 3 swieta i powtorka z rozrywki a mialo byc tak pieknie:/ Dziewczyny u nas z lek. endo jest dramat, jak na skierowanie to Mloda ma termin za 2- 2.5 roku, szok, w grudniu na 2018 mieli terminy to to olalam. Z prywaciarzami tez nie jest kolorowo, ostatnio na kontrol czekala 7 m-cy a to urlopik jasniepani miala, a to zwolnionko, w koncu sie wk.. ila i pojechala do pobliskiej wiochy na wizyte. Dziewczyny, gdzie my zyjemy:/ toz to 3 swiat.

Oj dziewczyny nie chciałybyście trafić do przychodni/szpitala w kraju trzeciego świata. Trochę krajów zjeździłam i widziałam tamtejszą &#8222*opiekę zdrowotną&#8221*, jeżeli w ogóle jest. Także u nas nie wcale tak źle*-)

Meggi no właśnie czasami sami jesteśmy winni za takie kolejki do lekarzy. Mnóstwo ludzi rejestruje się, po czym nie przychodzi i ma w dupie, albo chodzą dla rozrywki. Także uważam, że wzorem bodajże Czech powinna być choćby symboliczna opłata za wizytę. P.s. Ja na kolonkę czekałam tylko 3 tygodnie. Warto czasami poszukać.

Ja opieke mam super, ale np. nie ma ginekloga - endokrynloga*) i musze lazic do 2 lekarzy*) I trochę jest tak jak wam często pisze ze jak nie ma czegos w badanich to oni nie szukają, nie rusza glowa*( Polak bardziej kombinuje , szuka, myśli, a tu nic*) No kurcze co zjem czy wypije to latam do wc*)

Pika może weź nifuroksazyd. No i pij elektrolity, nawet jak nimi srasz za przeproszeniem, ale zawsze trochę zostanie*-) Mnie w sumie nasza służba zdrowia nie zalazła jakoś za skórę. Jak do tej pory. Do lekarza rodzinnego nie czekam dłużej, jak 3 dni, a jakbym pilnie potrzebowała to tego samego dnia zawsze mogę iść do innego. Do chirurga-proktologa czekałam 4 dni, do dermatologa w m ojej przychodni kazali mi czekać 3 tygodnie (chyba, żebym przyszła o 5 w kolejkę*), ale w przychodni na drugiej ulicy, miałam na drugi dzień. Przez 3 tygodnie to bym się zadrapała na śmierć*-) Najdłużej czekałam na laryngologa, aż 3 tygodnie, ale nie szukałam w innej przychodni, bo mi się nie spieszyło. Do lekarza rehabilitanta już nie pamiętam ile, ale też szybko. Moje 4 pobyty w szpitalu też miło wspominam, na tyle ile szpital można miło wspominać*-) Niedawno mój teść trafił do szpitala i też nie mogę narzekać. Zrobili mu mnóstwo badań w tydzień, a lekarka prowadząca wzbudzała zaufanie i widać było, że się swoimi pacjentami przejmuje. Może miałam do tej pory szczęście i oby mnie w takim razie nie opuściło*-)

Do ubiegłego roku u nas było tak ze do lekarza każdego raz na kwartał placilo się za pierwsa wizyte chyba 15e, niby na ich jakiś tam opłaty, to mi dużo wychodzilo, bo kazda wizyta u nowego lekarza to od razu to wpisowe*) Ale już nie ma, na szczęście, a np., nasz dentysta ma tak ze jak się spóźnisz do 15 nim to tylko dzwonią, jak powyżej to naliczają kare, i jak 3 razy się tak nie wstawi to wywalają i wysylaja pismo do ubezpieczalni. Podobnie inni specjaliści u których się czeka na termin badania. To powoduje dyscyplinę i porządek. Meggi ja już nawet nie wiem co opisywac lekarzom bo tyle mam już tych boli i takie dodatkowe dolegliwości ze jak stara baba, sama wiem ze jak tak mowie to brzmi jakbym wymyslala*( Jutro mam wizyte u gastrologa, zobaczymy czy on cos nowego powie, oby bo jak mnie tak odesla do domu to ciężko mi będzie.

Niejola, przykro mi*( swieta to jednak taki czas ze człowiek chciałby usiasc z rodzina spokojnie i bez bólu, tym bardziej ze tak się cieszyłaś bo dom ukończony, i jakos się wszystko układało*) Bardzo Ci zycze żeby następny taki czas był już udany*) Ja mam takie atrakcje przed wyjazdami do Pl, już się zaczynam bac, bo co jedziemy to mnie lapie jakiś bol i nie mam sił się nawet spakować. Ja jakos w ta moja diagnozę nie wierze, bo już tyle badan a nic nie daja, tylko wykluczają, a pomocy nie mam, wy macie chociza te leki na ibs czy zółc, ja poza ipp nie dostaje nic, bo tu nie ma w praktyce leczenia ibs, i tak na wlasna reke w Pl sobie kupuje i kombinuje.