Gość Marian Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Mam 55 lat. W wyniku nieszczęśliwego upadku doznałem urazu lewego barku. Poniżej opiszę wynik badania rezonansem magnetycznym, pominę w nim to co jest w normie. Staw barkowo-obojczykowy z cechami niewielkich zmian degeneracyjnych. Mięsień nadgrzebieniowy* Cechy całkowitego uszkodzenia ścięgna mięśnia z obkurczeniem uszkodzonego ścięgna. Podwichnięcie górne kości ramiennej z cechami zwężenia do 2-3 mm przestrzeni barkowej. Obrzęk szpiku 2x2 cm tylnej okolicy guzka większego kości ramiennej. Znaczna ilość płynu w jamie stawu ramiennego, grubość warstwu kilka-kilkanaście mm. Obrąbek stawowy w w/w sekwencjach bez cech znaczącego uszkodzenia z prawdopodobnymi zmianami degeneracyjnymi. Kaletka podbarkowo-podnaramienna ze śladową ilością wolnego płynu i śladowym pogrubieniem maziówki. Niewielkie 1-2 mm nieregolarności obrysu guzka wiekszego. Moje pytanie: W jaki sposób leczy się taką kontuzję?Jeśli operacyjnie to w jaki sposób?Jaki jest okres dojścia po zabiego do pełnej sprawności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi