Gość Stanislaw Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 3 dni temu miałem operawaną przepuklinę pachwinową. Dzis stwierdziłem nieduże powiększenie jądra od strony operownej. Z treści tego forum domuślam się ,że jest to wodniak jądra pooperacyjny. Moje pytanie czy wchłonie się samiostnie,czy ściąganie płynu,czy operacja?. W przypadku nie usunięci czy można z małym wodniakiem egzystować i jakie mogą być z tego powodu powikłania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lek. Jacek Ławnicki Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Witam! W celu potwierdzenia diagnozy powstania wodniaka pooperacyjnego konieczne jest wykonanie badania USG. Znane są przypadki samoistnego wchłonięcia się wodniaka, lecz nie są to sytuacje zbyt częste. W przypadku gdy zmiana będzie stosunkowo niewielka i nie będzie ulegała powiększeniu zaleca się obserwację i okresową kontrolę. Nie ma konieczności wykonywania zabiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi