Gość kate Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Witam. Do wizyty u ortopedy jeszcze mam trochę czasu a nie ukrywam że ciekawi mnie wynik mojego rezonansu kolana. Jeżeli ktoś mógłby mnie więcej wytłumaczyć mi co tak naprawdę mi dolega. Jestem po wypadku samochodowym. Kołano boli. *W zakresie kłykcia przyśrodkowego kości udowej oraz centralno-przyśrodkowej części przynasady kosci udowej widoczne są w sekwencji STIR nieregularne strefy podwyższonego sygnalu, odpowiadające najpewniej ogniskiem obrzęku szpiku na tle przejętego zmiazdzenia beleczek kostnych. ... W zakresie rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej zajmowały obszar wzmożonego w obrazach T1 - i T2 - zależnych sygnału. - uszkodzenia 1 stopnia. Wewnatrzstawowo oraz w tabletkach maziowych widoczny hyperintensywny w obrazach T2 - zależnych plyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kate Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 *Kaletkach maziowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mat Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Obrazowanie wykonane zostało zapewne niedługo po zdarzeniu. Płyn jest reakcją na uraz - wysięk zapalny. W obrębie kości nie uwidoczniono krwi, więc uraz kości nie powinien być znaczny. Ból pochodzi raczej z łękotki. Przy schorzeniach kolana większe znaczenie od badań obrazowych mają próby czynnościowe zawarte w badaniu lekarskim, dopiero ono pozwoli na rozpoznanie. Zbyt wiele warunków wpływa na ruch, znaczenie obrazu jest tylko pomocnicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi