Gość Bartek Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Witam, w czerwcu 2011 roku zostałem kopnięty w wyprostowaną nogę (w kolano) i miałem duże problemy z chodzeniem i dużym bólem przez 2 mies. Przez ok 3mies od zdarzenia nie mogłem zginać i prostować nogi do końca, następnie gdy już to minęło to noga strasznie mocno i głośno chrupie przy mocniejszym zginaniu. Przez kilka mies miałem takie objawy że noga podczas chodzenia przeskakiwała, strzelała boleśnie i czułem jakieś *szczykanie* z tyłu kolana. Na początku stycznia 2012 roku miałem rezonans magnetyczny i wynik badania byłą taki: *Uszkodzenie chrząstki stawowej na przyśrodkowej powierzchni rzepki. Zamiany obejmują cała grubość chrząstki z przerwaniem ciągłości powierzchni stawowej. Na poziomie tych zmian widoczne jest ognisko podwyższonego sygnału szpiku odpowiadające najpewniej zmianom pourazowym rzepki. Pozostała chrząstka stawowa i łąkotki zmian w badaniu nie wykazują. Więzadła krzyżowe i poboczne o zachowanej ciągłości. Pozostałe struktury kolana prawidłowe.* Po tym zostałem skierowany na rehabilitacje (prądy, naświetlanie i pole magnetyczne) Po ponad miesiącu zabiegu nie odczułem żadnych zmian i lekarz powiedział że prawdopodobnie będzie artroskopia, ale chce jeszcze mieć świeży wgląd do nogi i trzeba ponowić badanie MR. było to w czerwcu (rok po urazie), tydzień temu miałem rezonans i mam taki wynik: *Niejednorodna intensywność sygnału z nierównym zarysem chrząstki stawowej na powierzchni stawowej rzepki- zmiany pourazowe. Ku tyłowi od kłykcia bocznego kości udowej lewej widoczna jest drobna hipointensywna struktura wielkości 5mm- mogąca odpowiadać kostce dodatkowej. Prawidłowy obraz łąkotek, więzadeł krzyżowych i pobocznych. Prawidłowy jest obraz chrząstki stawowej. Prawidłowa intensywność sygnału szpiku kostnego elementów kostnych stawu kolanowego lewego. Poza tym prawidłowy obraz pozostałych struktur kolana. WNIOSKI: Nie stwierdza się widoczniej w badaniu poprzednim z dnia 04.01.2012r. szczeliny w zakresie chrząstki stawowej rzepki z pozostałą ogniskową niejednorodną intensywnością sygnału co świadczy najpewniej o procesie gojenia* Mam 18 lat, przed urazem grałem w piłkę nożną i raczej byłem okazem zdrowia. Od czasu urazu nie uprawiam sportu i staram się oszczędzać noge, nie uczęszczałem na WFy, nie grałem w piłkę. Czy mógł by mi ktoś powiedzieć co dalej będzie z tą nogą ? Artroskopia ? jak tak to na czym ona będzie polegała w moim przypadku ? Do wizyty u ortopedy troche czasu a chciał bym już wiedzieć co i jak bo nie mam już sił i nerwów.... Z góry dziękuję za jakieś odpowiedzi *) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Paweł Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Oczywiście Artroskopia będzie wskazana prawdpodobnie w czasie zabiegu chirurga oceni stan kolana oraz podejmie plan działania. Tego samego dnia można już wyjśc ze szpitala przy asekuracji kul łokciowych ( prawdopodobnie chodzenie o kulach przez okres 3-4 tygodni) Być może lekarz ortopeda może też zalecić gips na kilka tygodni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartek Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Będzie wskazana ? to znaczy ze mój aktualny stan kolana kwalifikuje się na artroskopie ? W sumie to dobrze bo chciał bym to już wyleczyć, porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartek Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Dzisiaj po wizycie u ortopedy powiedział mi, że chce abym wykonał rezonans ponownie za 9mies i do niego przyszedł na kontrole.... Przez ten czas mam nie uprawiać żadnego sportu ani biegać czy skakać. Masakra.... Muszę znaleźć innego lekarza bo będę miał chyba karte stałego klienta w poradni gdzie wykonują MR... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi