Gość Karolina Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Witam, Doznałam urazu dłoni, zgniecenie w poprzeg. Po oglądnięciu zdjęć rtg chirurg najpierw stwierdził, że wszystko jest w porządku następnie naszły go pewne wątpliwości. Podejrzewał pęknięcie ale nie było ono na tyle pewne więc zdjęcia poszły do radiologa. W poniedziałek dopiero będe miała wizyte u chirurga a mam już opis od radiologa. Chodzi mi o to czy konieczny będzie gips pełny czy może być tylko usztywnienie, poza tym nie wiem co oznacza tak dokładniej ten opis a brzmi on tak: rtg śródręcza P ap + skośnie Części kostne śródręcza prawego bez uchwytnych zmian pourazowych w badaniu rtg. Wyspa kostna w głowie IV kości śródręcza prawego. Co w takim przypadku się zaleca? Nie ukrywam że zależałoby mi aby było tylko usztywnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Medicus Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Witaj! Wydaje się, że w tym przypadku nie będzie konieczny opatrunek gipsowy. W badaniu radiologicznym nie stwierdzono zmian pourazowych. Wyspa kostna najprawdopodobniej nie jest związana z urazem. Może to być zmiana zwyrodnieniowa. Ostateczną decyzję co do sposobu leczenia podejmie lekarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi