Gość efka Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Mam następujące objawy pieczenie brzegów języka, uczucie wlosa w gardle i klucie pod lewym żebrem. Nie sa to objawy stale, pojawiają się przez kilka dni i potem jest lepiej* Nie występuja razem. jeśli mnie piecze język to nie czuję włosa w gardle. usg jamy brzusznej jest ok.badanie na krew utajona w kale jest ujemne. Na jezyku jest bialy nalot, poza tym bez zmian. laryngolog w gardle nie zauwazył zadnych zmian. Stwierdził, że to może byc refluks. bralam bioprazol, potem nolplazę ale nie było poprawy. Czy to może być refluks a może coś innego? Jakie badania mogę jeszcze zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adrian L. Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 esofagoskopie można zrobic i gastroskopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mat Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Proponuję oznaczyć poziom ferrytyny i wit B12, oprócz tego gastroskopię i echo serca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Medicus Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Witaj! Jak najbardziej może być to refluks żołądkowo-przełykowy. Do diagnostyki tego schorzenia należy wykonać badanie endoskopowe górnego odcinka przewodu pokarmowego, czyli popularną gastroskopię. Badaniem potwierdzającym refluks jest również pH-metria. Nalot na języku może również sugerować zakażenie grzybicze. Warto przeprowadzić diagnostykę również w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi