Gość Barbara Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Mam 36 lat, wykonałm badanie usg jamy brzusznej i niewiem co oznaczają te wyniki czy to coś poważnego? Watroba powiekszona AP 160mm,prawy płat z zaokraglonym brzegiem schodzi ponizej dolnego bieguna nerki prawej,hiperechogeniczna jak w stluszczeniu, o gladkich obrysach zewnetrznych,zatartym rysunkiem naczyniowym. Stan po cholecystektomii.Drogi żółciowe wewnatrzwatrobowe nie poszerzone.Przewod zolciowy wspolny nieposzerzony,echoujemny.Glowa i trzon trzustki prawidlowej wielkosci i echogenicznosci, z niewidocznym przewodem Wirsunga ogon przesloniety przez gazy.Sledziona powiekszona 126mm jednorodnej echogenicznosci.Nerka prawa o wymiarach 127*53mm,nerka lewa 135*57mm wymiar podluzny powyzej gornej granicy normy, nerki o prawidlowym ksztalcie i polozeniu z kora prawidlowej szerokosci i echogenicznnosci, bez zastoju, bez zlogow.Pola nadnercze wolne.Pprzestrzen zaotrzewnowa : duze naczynia jamy brzusznej prawidlowe, nie stwierdza sie nieprawidlowych wezlow chlonnych ani wolnego plynu. pecherz moczowy srednio wypelniony. Dodam ze choruje od 10 lat na cukrzyce typ 2, obecnie w badaniach stwierdzono lekocytoze i bialkomocz, wizyte u lekarza mam za 2 tyg. i troche mnie martwia te wyniki czy to cos powaznego??? Z gory dziekuje za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dert Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Wyniki USG w zasadzie w granicach normy. Ale wyniki morfologii sugeruja jednak stan zapalny.Lekarz musi znaleźć przyczynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi