Gość Paweł Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Witam. Prosiłbym o pomoc ponieważ posiadam mały problem ze stawem kolanowym. Otóż każdego roku po zimie staram się o przyjęcie do służb mundurowych [wojsko lub służba więziennicza]. Jako że kilka lat temu moim zamiłowaniem była siłownia mam dosyć dużą tendencję do tycia jak i chudnięcia, oczywiście po zimie kg zawsze jest za dużo [5,10 kg]. Wraz z poprawą pogody rozpocząłem przygotowania do testów sprawnościowych a głównie zacząłem biegać codziennie, do tego gram w piłkę raz w tygodniu 2h oraz pracuję jako kierowca co też obciąża kolano. Problem jest taki. Po miesiącu treningów pojawił się mały dyskomfort kolana, początkowo drętwienie podczas stania w miejscu aż do lekkiego bólu po bieganiu / grze. Nie było urazu. Jak próbowałem sobie z tym poradzić: -glukozamina [4tygodnie jak na razie] -tydzień odpoczynku - maści - opaska ortopedyczna Jak na razie nic nie przyniosło efektów, od 3 dni biorę lek przeciwzapalny na stawy oraz mam przepisaną maść typową na urazy. Jak wygląda kolano: - nie ma obrzęku - nie ma siniaków -czuje ukucia przy wysiłku na jedno kolano [np wskakiwanie do auta dostawczego bądź wchodzenie na stopień] ból odczuwalny jest nad i pod rzepką - nie wydaje mi się abym miał jakiś płyn w kolanie - brak jakiś większych *trzasków* kolana lekko strzelały mi przy przysiadach od zawsze, nie czuje jakiegoś urazu mechanicznego Zdaje sobie sprawę że nikt nie jest wróżką i nie postawi mi 100% diagnozy online jednak prosiłbym o pomoc. L4 nie wchodzi w grę bo jestem na umowie próbnej, kolano miało prawo mieć przeciążenia ponieważ 5 godzin dziennie jeżdżę + sport. Wydaje mi się że wszystko zaczęło się od jednego razu kiedy po deszczu zamiast po bieżni biegałem po asfalcie. Na koniec dodam że do ortopedy termin mam na za 2 miesiące a prywatna wizyta w tej chwili raczej jest poza zasięgiem. Proszę o pomoc. Co to może być? Co mógłbym zrobić żeby pomóc kolanu? Z góry dziękuję za wszystkie sensowne odpowiedzi, testy już na wakacje a ja mam niesprawne kolano :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jagoda Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Wiesz co może nie powiem Ci zbyt wiele ale masz podobne objawy do moich. Z tym wskakiwaniem to uważaj bo możesz mieć boczne przyparcie rzepki i jak źle staniesz to może Ci zejść z dobrego toru oraz możesz mieć chondromalację kolana. Ja na to już miałam rehabilitacje, naświetlania,brałam leki(które nic nie dają bo chondromalacja jest chorobą, której nie da się wyleczyć), zastrzyki w kolana, które pomogły na max 3 miesiące... teraz czeka mnie artroskopia. Jeśli jesteś z Warszawy to mogę Ci podać adres do dobrego prywatnego ortopedy, który nie zedrze z Ciebie kasy :) Radziłabym Ci przed każdym wysiłkiem dobrze się porozciągać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Paweł Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Dzięki za odpowiedź, ale czy te dolegliwości nie nasilałyby się z czasem? Bo ta moja praktycznie z tygodnia na tydzień. Opaska ortopedyczna nie pomaga a wręcz w niej odczuwam gorszy ból. Co ciekawe przy dobrym porozciąganiu dałem radę grać 2 godziny w piłkę i po grze ból znikł na kilka dni ale wrócił. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartek Opublikowano 16 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Ja również prosiłbym o odpowiedz ponieważ mam podobne objawy i nie wiem co z tym zrobić. Mam dopiero 18 lat a boje się grać w (noge) ponieważ nie wytrzymują mi kolana. Jeżeli ktoś wie co z tym zrobić bd wdzieczny jak i osoba pisząca przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi