Gość Piotr Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Witam Miałem rezonans magnetyczny kolana prawego, chciałem się zapytać czy będzie potrzebna artroskopia czy też może wystarczy rehabilitacja. Wizytę będę miał dopiero w piątek i chciałem się dowiedzieć. Poniżej opis badania : OPIS BADANIA: Badanie MR kolana prawego wykonane w plaszczyznach osiowych, czołowych I strzałkowych w standardowych sekwencjach Dyskretnie zwiekszona Ilość płynu w jamie stawu . Lateralizacja rzepki. Fałd maziowkowy przyśrodkowo-rzepkowy, w sąsiedztwie drobne ognisko chondromalacji przyśrodkowej powierzchni stawowej rzepki. Struktura kości objętych badaniem niezmieniona. Uogólnione ścieńczenie chrząstki powierzchni stawowych kości udowej i piszczeli z ogniskiem chondromalacji II stopnia na powierzchni stawowej kłykcia przyśrodkowego kości udowej. Ląkotka boczna o prawidłowym sygnale bez zmian ogniskowych . Ląkotka przyśrodkowa z cechami poprzecznego pękniecia i degeneracji rogu tylnego oraz trzonu, z przemieszczeniem pozastawowym trzonu. Więzadło krzyżowe przednie o podwyzszonym sygnale, z zachowaniem ciągłości włokien - zmiany degeneracyjne. Więzadło krzyżowe tylne o zachowanej ciągłości włokien bez cech zmian pourazowych. WiazadIa poboczne, wiązadła I troczki rzepki bez zmian. Ciało tłuszczowe Hoffy niezmienione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi