Gość agnieszka Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Właśnie odebrałam wynik biopsji guzka tarczycy. Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu czy to jest rak? Rozpoznanie: atypowa zmiana w lewym płacie tarczycy wymagająca weryfikacji histopatologicznej. Przed zabiegiem konieczne jest badanie poziomu CEA i calcytoniny w surowicy krwi. Opis: Punkt zawiera komórki nabłonkowe rozproszone i tworzące płaty o powiększonych jądrach z obecnością drobnoziarnistej chromatyny. Nieliczne wokuole śródjądrowe. Cytoplazma obfita, delikatnie kwasochłonna. Nieliczne grudki kwasochłonnej substancji. Pojedyncze zwapnienia. Pół roku temu miałam robione markery i wyszły w normie - kalcytonina *2pg/ml, a CEA 1,99ng/ml W usg, które robiłam 4 miesiące temu wyszło niby wszystko ok. Płat lewy zawiera lito-torbielowaty guzek o wym. 21x14x16 mm* część lita normoechogeczna + torbielowate ogniska zwyrodnienia koloidowego. Poza opisanym guzkiem struktura miąższu jednorodna, normoechogeniczna. Okoliczne węzły chłonne niepowiększone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi