Gość Maciek 27 Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Dzień Dobry. Mam takie pytanie. Mam 27 lat, od jakiegoś czasu zauważyłem powiększone na szyi z obu stron, tak około 3 cm pod uchem powiększone węzły chłonne (nie miałem zapalenia ucha) byłem u lekarza rodzinnego, który przepisał mi antybiotyki, po kuracji węzły sie nie zmniejszyły, dał mi skierowania do różnych specjalistów, jak na razie byłem na konsultacji u neurologa i urologa, laryngologa i hematologa. Urolog stwierdził u mnie żylaki powrózka nasiennego, neurolog nie stwierdził nic podczas wywiadu, u laryngologa zrobiono mi wymaz na obecność chlamydi i mykoplazmy, gdyż mam czopy ropne na migdałach (jednak wyniki były ujemne i nie mam chlamydi i mykoplazmy) a hematolog stwierdził, że węzły te są nie znacznie powiększone, a wyniki badan nie wskazują na to bym miłą anemię i też nie kwalifikuję sie do badania Pet, hematolog poradziła obserwacje i dalszą diagnozę tych węzłów. Podczas ostatniej wizyty u dentysty poadło stwierdzenie, że mogą byc powiększone te węzły przez zęby ósemki, które urosły mi dość daleko w szczęce. Czeka mnie jeszcze wizyta u proktologa. Moim pytaniem jest czy mam powody do zmartwień, ponieważ mój tato zmarł na raka, a gdy był młody zachorował na ziarnicę złośliwą. Z wyrazami Szacunku Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Maćku czytałam Twoją odpowiedź na mojego posta, jeżeli chodzi o przypadek mojego męża to wczoraj byliśmy u kolejnego laryngologa, który stwierdził że przegroda jest koniecznie do zrobienia, stąd częste infekcje u mojego męża, powiększone węzły i przy tym ból szyi.Cierpi na przewlekłe przerostowe zapalenie zatok szczękowych. Czekając w poczekalni spotkaliśmy dziewczynę u której objawy bolącej szyi, powiększony węzeł i zatkany nos są związane również z zatokami, krzywą przegrodą a także wykryto u niej torbiel w zatoce. Gdy u męża usunięto torbiel z lewej strony węzeł również się zmniejszył i szyja nie boli z kolei mąż skarży się na prawą stronę gdzie lekarz uważa że trzeba wyprostować przegrodę i zrobić porządek z małżowinami, wtedy infekcje miną i również węzły powinny się zmniejszyć. Właśnie czekamy na termin przyjęcia do szpitala.Mój mąż również sie bardzo martwił że może ma raka np.nosogardła lekarz jednak wyprowadził go z tego błędu i stweirdził żeby jednak mniej wiadomości w internecie na ten temat szukał. Także Maćku jeżeli masz problem z przegrodą to nie zwlekaj za długo, mój mąż o krzywej przegrodzie że ową ma dowiedział się 8 lat temu już wtedy lekarze mu chcieli ją prostować jednak on nie chciał, już wtedy lekarz mu powiedział że i tak wcześniej czy później się spotkają w szpitalu na jej prostowanie. Twój przypadek i objawy mogą być związane zupełnie z inną przyczyną dlatego zrób wszelkie badania. Twoje węzły nie są bolące więc to wygląda trochę inaczej niż u mojego męża. Dlatego nie martw się na zapas, nie czytaj za dużo w internecie bo można popaść w paranoje, koniecznie zrob badania. Pozdrawiam i życzę zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi