Gość Marzena z Bytomia Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Jako kompletny laik nie potrafię niestety rozszyfrować opisu badania USG i tego co on potencjalnie moze oznaczać. Obawiam się,ze może to być krwiak śledziony,ale chciałabym skonsultować to ze opinią lekarza specjalisty na tym portalu. Fragment opisu USG (zostało przepisane z zachowaniem oryginalnej treści i formy): *Śledziona o wymiarach 90 x 59 mm o niejednorodnej echogeniczności jej zewnętrzne obrysy znajdujące się podtorebkowo jest wyraźnie mniejsza w porównaniu do części przyśrodkowej. W badaniu PD część zewnętrzna ma wyraźnie mniejszy przepływ naczyniowy - obraz jest niecharakterystyczny (stan po urazie?)* Nadmieniam, że nie doznałam raczej żadnego silniejszego urazu w tym miejscu. Od ok 3 miesięcy od czasu do czasu odczuwam ból w okolicy lewej strony jamy brzusznej (teraz już wiem,że jest to *sprawka* śledziony najprawdopodobniej). Wiązałam to z występowaniem stresu, później ból pojawiał się również w neutralnych - niestresowych sytuacjach. Chciałabym wiedzieć czy w tej sytuacji mogę prowadzić aktywny (uprawianie sportu) tryb życia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Radziłbym na około miesiąc odstąpić od uprawiania traumatycznych sportów. Opis USG może sugerować krwiaka podtorebkowego śledziony. Po około miesiącu radziłbym wykonać kontrolne badanie USG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi