Gość Marcin Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 24 Sierpnia 2011 miałem wykonaną appendektomie metodą endoskopowa za granicami naszego kraju w wyniku czego mam 3 nacięcia od pępka i poniżej. Zamiast szwów nacięcia zostały zaklejone taśma. Moje pytanie jest następujące czy to normalna praktyka i kiedy mogę te taśmy odkleić? dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Raczej zabieg był wykonany metodą laparoskopową, a nie endoskopową (pomylił się Pan na pewno - endoskopia to wziernikowanie przewodu pokarmowego, oddechowego czy jam ciała). Takie taśmy (raczej plastry) stanowią zastępstwo szwów i powinny być utrzymane około 10 dni, do czasu zrostu rany. Potem mogą zostać odklejone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Nie uważam abym się pomylił mianowicie w wypisie ze szpitala użyto terminu endoscopy (j. ang) czyli po polsku endoskopia. Endoskopia jest terminem ogólnym. Laparoskopia jest jedną z metod endoskopowych wiec.... po co te emocje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość l Opublikowano 1 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Dokładnie Panie stapler. Na świecie endoscopy to także metoda operacyjna i to święte oburzenie oraz mylne pouczanie jest mocno nie miejscu. Wstyd! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotr Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Można wykonywać operacje endoskopowo, endoskop wprowadzany jest naturalnymi otworami, np. przez nos, gardło, odbyt, cewkę moczową. Jeżeli zostały wykonane nacięcia w jamie brzusznej to to aby przez nie wprowadzić narzędzia, to operacja została wykonana metodą laparoskopową. Aby zostać lekarzem oprócz studiów trzeba zrobić specjalizację i oczywiście cały czas na bieżąco się uczyć i doskonalić swoje umiejętności, w tym zawodzie nie ma czasu na odpoczynek, nie można doć sobie na luz. Nie po to ktoś poświęca tyle lat na naukę aby ktoś go obrażał. Panie Marcinie skoro tak doskonale zna się pan na medycynie to po co zawraca pan głowę Doktorowi?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Całkowicie odbiegł Pan od tematu. Uproszczę to Panu przy użyciu banalnego przykładu żeby było jasne, bo widzę że pan nie zrozumiał: Marcin : Przetańczyłem całą noc w nowych butach. Stapler : pomylił się Pan, Pan tańczył w pantoflach. Czy teraz Pan rozumie. Pantofel jest jednym rodzajem butów a Laparoskopia jest jednym z rodzajów Endoskopi. Endoskopia termin OGÓLNY.... I po co te emocje... Ps1. Kto tu kogo obraża? I co ma ilość czasu spędzonego nad nauką? Mysli pan ze po kilku latach studiów na medycynie obligatoryjnie należy się wielki szacunek? Ps2 nie znam się na medycynie wiec pytam - dr inż ochrony środowiska. Ps3 NIE WAŻNE, PLASTRY ODKLEIŁEM WCZORAJ METODĄ EMPIRYCZNĄ I NIC SIĘ NIE STAŁO. Wiec dla tych co nie wiedzą plastry można odkleić wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iwona Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Pan Marcin zadał dwa proste pytania a Panowie robicie z igły widły. Bardzo nie profesjonalnie. Zgadzam się z Panem Marcinem. Kto tu kogo obraża? A przykład z butem doskonały hihi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość N Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Tyle szumu o plasterek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zibi Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 O matko i córko, jeden to niedouczony lekarz, a drugi pacjent pieniacz. I o co tyle szumu? Proszę nie usuwać moich postów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Viktor Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Może w końcu ktoś udzieli kompetentnej odpowiedzi na dwa proste pytania bo mam podobny problem. Pan Marcin - szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jan Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Panie Marcinie - szacunek!, Stapler - wstyd! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość natalka Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 dziadu, odklejaj sobie kiedy chcesz i co chcesz, szkoda, że nie zdechłeś na stole... bo żadnego pożytku z ciebie nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Natalka - ile twoja matka śniegu zajadła zeby takiego bałwana urodzić? Administrator strony - a ty nie jesteś lepszy bałwan że takich postów nie usuwasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majka Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 ale fajnie tutaj - a ja wlasnie mam podobny problem z palasterkami, tez mam 3 dziurki i robiona laparoskopie 4 dni temu, zalepiono mi rany plasterkami i powiedziano ze ma tak byc az samo zejdzie przy kapieli no wiec nastepnym razem jak bralam prysznic czesc sie poodklejala i musialam je odlepic. Pytanie: czy nalepic nowe plastry czy zostawic te rany niech sie goja bez plasterkow? Posmarowalam jodyna i nie jestem pewna czy te plasterki to koniecznosc. Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi