Gość Hanka Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Witam ! Mam 38 lat.Co roku mam wykonywane USG piersi, z racji tego,że moja babcia i mama chorowały na nowotwór i przeszły mastektomię.Wczorajsze brzmi tak : Piersi o mieszanej budowie tłuszczowo-gruczołowej.Doły pachowe bez cech adenopatii.W piersi prawej w kw.zewn.-dolnym ognisko hipoechogenne 5 mm otoczone otoczką hiperechogenną - gęsta torbiel ? FA ? - wskazana biopsja pod usg.Lekarz onkolog stwierdził,że jest to zbyt małe,żeby nakłuwać i kazał powtórzyć usg za pól roku,aczkolwiek stwierdził,że niedobrze iż ognisko to jest w otoczce.Czy to brzmi groznie i co to znaczy FA i czy trzeba będzie to usunąć ? Dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Raczej taka zmiana jest typu łagodnego. FA oznacza fibroadenome czyli włókniakogruczolaka czyli zmianę łagodną. Na razie rzeczywiście tą zmianę wystarczy obserwować, a nie usuwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi