Gość Marta Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Witam, ponad 5 tygodni temu złamałam V kość śródstopia. Rozpoznanie: Złamanie guzowatości V kości śródstopia prawego. Miałam założony lekki gips na okres 5 tygodni, po czym miałam się zgłosić do Poradni ortopedycznej na ściągnięcie. Niestety mam gips już 4 dni dłużej niż powinnam a nigdzie nie chcą mnie przyjąć, ponieważ nie ma miejsc a ja nie jestem zarejestrowana. Mogę się zarejestrować, ale wolne miejsca są za ok 2 miesiące (oczywiście od samego początku od założenia gipsu dzwoniłam, pytałam, próbowałam się rejestrować, ale ciągle byłam *odsyłana z kwitkiem*).Jestem w podbramkowej sytuacji, ponieważ nie mogę się doprosić o ściągnięcie gipsu w państwowej placówce , skończyły mi się już zastrzyki przeciwzakrzepowe, prywatnie mnie w tej chwili nie stać... Chciałabym ściągnąć ten gips sama, ale boję się że mogę sobie zaszkodzić. Chciałam się dowiedzieć czy mogłabym np. zrobić sobie prywatnie samo zdjęcie rtg i jeżeli jakiś lekarz by oglądnął i stwierdził że kość jest dobrze zrośnięta, to czy taka informacja wystarczyłaby żeby samodzielnie sobie ściągnąć gips bez żadnych komplikacji? Bardzo proszę o szybką odpowiedz. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Paweł Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Niestety prywatnie nie można wykonać zdjęcia RTG. Można jeszcze próbować szczęścia u lekarza rodzinnego by zlecił RTG. Samemu nie radzę ściągać gipsu z powodu, ze może nie być uzyskany pełny zrost kości. Uważam, ze najlepiej byłoby zrobić porządną kłótnię w rejestracji. Śmiem twierdzić ze w dniu założenia gipsu powinna mieć Pani zapewnione skierowanie do poradni ortopedycznej oraz przypisany termin. Może jeszcze Pani pójść do poradni i jakoś próbować porozmawiać z lekarzem np kiedy wyjdzie z pokoju lub poczekać aż ostatnia osoba wyjdzie od lekarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi