Gość Maciej Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Witam. Mam 15, prawie 16 lat, bardzo wiele czasu spędzam na grze w piłkę i związanym z nią treningu, 5.07.2011 podczas zajęć złamałem palec, dokładniej duży palec u prawej stopy. Wieczorem tego samego dnia byłem w szpitalu na prześwietleniu, diagnoza wyglądała dokładnie tak, ja tytuł tematu. Lekarz, dokładnie stereotypowy, znudzony człowiek orzekł, że przez najbliższe 4-5 tygodni nie będę mógł chodzić ani grać w piłkę. Nie było, łatwo, jednak przełknąłem wiadomość i wróciłem do domu. Zdziwiło mnie to, że doktor nie dał mi gipsu, kazał usztywnić jedynie plastrem ortopedycznym, związał mi duży palec z kolejnym i tak zostawił. Kilka dni po wizycie na własną rękę zaopatrzyłem się w szynę i zakładałem codziennie, do tego chodziłem o kulach by nie obciążać nogi. Rzecz jasna przychodziłem na treningi i wykonywałem ćwiczenia siłowe żeby jakoś się rozwijać, w zasadzie to tyle. Dziś, byłem na kontroli, po powtórnym prześwietleniu zobaczyłem następujące orzeczenie: *Kontrolne zdjęcie palca I stopy prawej wykazuje stan po przebytym złamaniu podstawy paliczka paznokciowego. Widoczna kostnina. * Niestety znów trafiłem na lekarza, który nie za bardzo potrafił sprecyzować odpowiedzi na moje pytania, jednak zalecił, bym wstrzymał się z grą w piłkę.... aż do września! To dla mnie okropna wiadomość, ponieważ ten sport jest moją pasją. Dowiedziałem się, że chodzić mogę próbować już teraz, biegać powoli w sierpniu, ale kopać, we wrześniu. Chciałem się zapytać, czy czas rekonwalescencji nie mógł by być nieco krótszy, oraz upewnić kiedy i jak mogę zacząć stopniowo chodzić, biegać, a następnie kopać piłkę. Dodam, ze stawiając palec na ziemi i powodując nacisk nie czuję już bólu, a nieprzyjemny *prąd* oraz tzw *mrówki* przeszywające palec. Proszę o jak najdokładniejszą diagnozę i jak najwięcej porad co do postępowania podczas urazu. Dziękuję z góry.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 4 tygodnie temu złamałam podstawę paliczka bliższego. Nie mialam gipsu. Sama usztywnialam a potem chodziłam na tzw kinesotiping. Dzis w opisie zdjecia podobny opis do Twojego z zaznaczeniem nierównego obrysu od strony przyśrodkowej. Pytalam mądrych i twierdzą że 4 tygodnie to tylko w książce. 6-7 tygodni jest konieczne aby był pełny zrost. Kostnina to nie znaczy calkowity zrost. Radzę uważac- W tej chwili moze dojsc niestety do powtórnego zlamania. Wyjeżdzam z 2 tygodnie i też sie denerwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość andrzej Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 mam.złamanie.podstawy.stopy,jak.długo.trwa,leczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pola Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 ja leczyłam pół roku ale stopa była sprawna całkowicie dopiero po roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi