Gość anka Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Od kilku lat mam problemy gastryczne typu zgaga, pieczenie w okolicy żołądka , pobolewania z prawej i lewej strony nadbrzusza, ok 2 lata temu zrobiono mi gastroskopię która nie wykazała żadnych patologii, przez ok półtora roku czułam się dobrze przestał męczyć mnie refluks, nie brałam żadnych leków , niestety w tym roku wczesną wiosną dolegliwości wróciły , najpierw zgaga , póżniej pobolewania w nadbrzuszu , czasami w okolicy mostka promieniujący jakby do pleców, zapisałam się do gastrologa ale niestety wizyta pod koniec sierpnia, od co-najmniej 2 ,3 miesięcy z przerwami biorę helicid 20 , 2 tyg brałam też Ipp40, niby zgagi mi nie dokuczają ale ciągle mnie gdzieś pobolewa a to z lewej to z prawej strony lub poniżej mostka, dzisiaj rano np bolało mnie w okolicy mostka ,ból ustąpił po wstaniu z łózka, bardzo mnie to niepokoi , czy mogę czekać do końca sierpnia czy powinnam udać się prywatnie do gastrologa, czy konieczna będzie powtórna gastroskopia ? wolałabym jej uniknąć jeśli można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mateusz Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 jeśli już regularnie zażywa Pani helicid to lekarz prawdopodobnie zaproponuje gastroskopię, której proszę nie odrzucać - badaniu najlepiej poddać się poprzez nie zwracanie powietrza *bekanie* które wymusza dodatkowo podawanie większej ilości gazów. Można również poprosić o znieczulenie w przypadku spodziewanych trudności (nie zawsze). To czy pójdzie pani prywatnie zależy jedynie od Pani i ja nie mogę nic sugerować. Proszę dokładnie przypomnieć sobie jak długo brała Pani te inhibitory pompy i z jakimi przerwami i z tymi danymi zgłosic się do lekarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi