Gość Ania Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Jestem po ozt o ciężkim przebiegu (powikłanie ecpw, marzec 2011). wyniki laboratoryjne i obrazowe w normie. Mam podejrzenie mikrokamicy i cykliczne napady kolki. Ostatnio po ataku kolki robiłam badania laboratoryjne- aspat, alat, ggt, crp, amylaza krew, amylaza mocz - i amylaza w moczu wyszła podwyższona (norma: 27-447, a u mnie 605), reszta badań w normie. Poprzednim razem również po ataku kolki była podwyższona amylaza w moczu(po 2 dniach sprawdzałam i już wróciła do normy) natomiast pozostałe badania były w normie. Czy wzrost amylazy właśnie w moczu może być spowodowany napadem kolki żółciowej, czy to zbieg okoliczności, że dwukrotnie po ataku był wzrost tego parametru? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mateusz Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Tak, upośledzenie odpływu przez brodawkę Vatera może powodować wzrost poziomu amylazy w moczu i przemawia za blokowaniem przepływu u końca dróg żółciowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi