Gość Anka Opublikowano 26 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Witam. Mam w piersi gruczolakowłókniaka wielkości 23 mm x 11 mm. Chciałabym dowiedzieć się, do jakiej wielkości tego typu zmiany można z powodzeniem (czyli w całości + margines zdrowej tkanki) usuwać za pomocą biopsji mammotomicznej. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Raczej skutecznie usuwa się zmiany do około 1 cm średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anka Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Dziękuję za odpowiedź. Muszę jednak podrążyć ten temat, dlatego proszę o wypowiedź osoby, które miały usuwane zmiany w piersiach poprzez biopsję mammotomiczną wraz z podaniem wielkości. Niestety, spotykam ciągle sprzeczne informacje. Teoria to jedno i rzeczywiście - teoretycznie podaje się wielkości rzędu 1-1.5 cm (chociaż trafiłam też na wywiad z lekarzem, który utrzymuje, że można usunąć do 3 cm3 tkanki). W praktyce spotkałam wiele opisów kobiet, które miały usuwane zmiany znacznie większe niż moja mammotomem. Dlatego - raz jeszcze - proszę o wypowiedź osoby, które przez to przechodziły oraz lekarzy, którzy wykonują ten typ biopsji *na co dzień*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi