Gość Bartek Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Witam Moja mama została skierowana na kolonoskopię w związku z bardzo niskim żelazem. Okazało się że ma guza i polipa. polip został usunięty, i lekarz pobrał wycinek. Oto wyniki, prosił bym o interpretacje 1 Adenocarcinoma coli ascendentis (fragmenta perva) ICD-O 8140/3 2 polypus hyperplasticus. Excisio totalis Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość medicus Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Jest to to niestety rak jelita grubego, czyli nowotwór złośliwy i konieczny będzie, jeśli tylko stan chorej na to pozwala w miarę szybki, w ciągu najbliższego tygodnia, może dwóch poważny zabieg usunięcia dużej części jelita (z marginesem tkankowym) i potem pełne leczenie i opieka onkologiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartek Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Operacja odbędzie się dopiero za 3 tygodnie. Mama w sumie dobrze się czuję, jest osłabiona, ale to chyba związane jest ze spadkiem żelaza o którym była mowa. Lekarz owszem powiedział że jest to rak (raczej złośliwy) ale nic konkretnego jak będzie wyglądała operacja, przygotowania, i ewentualne leczenie po. Ten guz jest bodaj na 70cm jelita grubego. Czy ten nr po nazwie to klasyfikacja zaawansowana typu i złośliwości raka? Dziękuję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marlena Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 nie to nie jest to stopień zaawansowania raka, to dopiero zostanie określone po wycięciu tego guza, (mój tato miał w styczniu 2010) także operacje uzunięcia guza-troszeczkę się o tym wszystkim naczytałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Do Bartka: Czy ten nr po nazwie to klasyfikacja zaawansowana typu i złośliwości raka? - to numer kolejnego badania histopatologicznego, nie ma on znaczenia klinicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hania Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 witam. u mojej babci rozpoznali raka wstępnicy ADENOCARCINOMA G2 jak moge znależć jakieś wiadomości na ten temat lekarz radzi żeby go usunąć a my wszyscy jesteśmy za tym żeby go nie ruszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Elzbieta Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Witam, mój mąż miał operację w grudniu 2009r rak esicy GII T4 No a potem 8 chemii , jak do tej pory wszystko jest w porządku, także jeżeli lekarz radzi operowac to proszę jak najszybciej, to jest rak który najlepiej leczy sie poprzez całkowitwe usunięcie. Pozdrawiam i głowa do góry. Będzie wszystko dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi