Gość Jola Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Witam! Mój problem rozpoczął się ok. pół roku temu. Parę lat wcześniej leczyłam się z podobnych objawów i gastroskopia wykazała, iż żółć cofa się z dwunastnicy do żołądka - prawdopodobnie na skutek stresu. Po jakimś czasie objawy przeszły, jednak teraz wróciły ze zdwojoną siłą. Mam poczucie ciągłego dyskomfortu w żołądku, mdłości - bez wymiotów, nieregularne wypróżnienia. Stolce często są papkowate, albo spłaszczone. Wszystkiemu towarzyszy dość uciążliwy ból jelit, który bardzo często umiejscowiony jest w dolnej, lewej ich części, jednak bywa też, iż boli mnie całe podbrzusze. Miewam uczucie burczenia i przelewania się treści pokarmowych. Straciłam apetyt i schudłam ok. 5 kg. Ponieważ teraz (w przeciwieństwie do moich dawnych dolegliwości) bardziej dokuczają mi jelita niż żołądek, wolałabym uniknąć wizyty u lekarza (badania kolonoskopem). Dodam jeszcze, że jestem osobą nerwową i ostatni okres był dla mnie szczególnie stresujący (kłopoty w domu, szkole, matura) - czy jest możliwe, iż spowodowane jest to wszystko stresem? Czy istnieje ryzyko raka, lub innej groźnej choroby?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lilith Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Witam, po pierwsze powinnaś skontrolować swój żołądek metodą gastroskopową a po drugie zrobić kolonoskopię- nie jest to nic strasznego- miałam jakies 10 razy! Pół roku temu miałam ostry ból w dolnej lewej czesci pod żebrami- szpital i choroba zwana diverticulitis- jelito pękło- dodam,że miałam wtedy 25lat...po wyleczeniu zapalenia jelit zrobiono mi resekcję metodą laparoskopową-nic strasznego... jutro mam wycinany pęcherzyk żółciowy... z tymi narządami nie ma żartów...jesteś młoda więc nie ma co odstawiac tego na później... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jola Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Serdecznie dziękuję za odpowiedź i poradę. Jeśli chodzi o kolonoskopię to nie tyle przeraża mnie ból fizyczny, czy też dyskomfort - wolałabym jej uniknąć ze względu na poczucie wstydu (tym bardziej, że lekarz, któremu ufam jest mężczyzną)...No, ale trudno - jak trzeba to trzeba :) Również pozdrawiam! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi