Gość Zbyszek Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Wykryto u mnie 4 polipy,1-wszy w bańce odbytnicy przysadzisty polip średnicy ok.1,5cm, z zagłębieniem w części centralnej, obok drobny 3 mm polipek. Kolejny polip w esicy uszypułowany, średnicy główki ok.1 cm i następny drobny 3 mm u podstawy szypuły. Nie pobrano żadnych wycinków, tylko skierowano mnie na polipektomię w warunkach szpitalnych. W karcie wypisowej ze szpitala rozpoznano polipy esicy i odbytnicy. Pętlą diatermiczną usunięto 1,5 cm polipa na szypule dł.0,5 cm i średnicy 0,3 cm w esicy oraz przysadzistego średnicy 1 cm polipa odbytnicy i wydobyto do badania HP. Wynik badania patomorfologicznego-Adenoma tubulare,low grade. Proszę o wyjaśnienie co oznacza ten wynik i dlaczego w wynikach nie wspomniano o dwóch polipach 3 mm. Czy przy tym zabiegu również je usunięto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Tłumaczenie na polski rozpoznania histopatologicznego brzmi: gruczolak cewkowy stopnia małego. Zmiana gruczolakowa została usunięta, więc leczenie zostało zakończone. Gruczolak to łagodny nowotwór bez cech złośliwości, zaawansowany miejscowo. W chwili obecnej myślę, że za około rok powinna być przeprowadzona kontrolna kolonoskopia (o tym zadecyduje lekarz prowadzący). Drobne polipy umiejscowione obok większych polipów mogły zostać usunięte razem z większymi w czasie polipektomii pętlą diatermiczną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dorcia Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 mam polipa 3mm czy to grożne i czy to usunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość leonard Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 opis badania koloskopowego*instrument wprowadzono kilka cm do jelita kretego poza prawidlowa zastawke kretniczo-katnicza.Katnica i wstepnica o wzmozonej haustracji utrzymujacej sie mimo podania atropiny i buscopanu i.v.W RECTUM KILKA DROBNYCH,przysadzistych polipowatych wynioslosci sluzowki o srednicy do 2mm ulegajacych wygladzeniu po insuflacji,pobrano wycinki do bad.H-P.Na calym pozostalym uwidocznionym odcinku okreznicy liczne,miejscami szerokie i glebokie uchylki,sluzowka gladka o zachowanym rysunku naczyniowym.wynik badania H-P*Adenoma tubolovillosum low grade [M-8263/0].prosze co to oznacza w j.polskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi