Gość Ada Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Witam W dniu 30.03.2011 mama miała operację , zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy jelita grubego ( rozpoznanie : guz esicy C 18.7 ) i zrobiono stomię. Lekarz onkolog u którego byliśmy stwierdził, że na chwilę obecną chemioterapia nie jest konieczna ponieważ jest to nowotór typu drugiego. ( na karcie ze szpitala : T2NoMx, na informacji z poradni onkologicznej : ostateczne rozpoznanie : C-20 ) . na wszelki wypadek mama zrobiła dodatkowo markery typu CA-19.9 , wynik 0.6. Moje pytanie: czy nie przeprowadzenie leczenia chemioterapią jest poprawne ? Czy marker CA-19.9 dotyczy jelita grubego ( czytałam , że dot. przede wszystkim trzustki) oraz co oznacza ten wynik ? Będę wdzięczna za odpowiedź. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 czy nie przeprowadzenie leczenia chemioterapią jest poprawne ? - jeśli guz został całkowicie usunięty, z rozpoznania wynika, że nie ma przerzutów do węzłów chłonnych to w takim przypadku nie ma potrzeby włączania chemioterapii Czy marker CA-19.9 dotyczy jelita grubego ( czytałam , że dot. przede wszystkim trzustki) oraz co oznacza ten wynik ? - patrz strona: http://www.labtestsonline.pl/tests/CA19_9.html - ten marker nie jest markerem raka jelita grubego, ale może mówić np. o przerzutach tego raka, wynik jest w zakresie normy czyli prawidłowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adam Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 O przerzutach jakiego raka, trzustki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi