Gość Katarzyna Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Witam, Mam kilka pytań odnosnie samopoczucia po zachorowaniu na ozt o ciężkim przebiegu - na przełomie lutego i marca tego roku. Podczas choroby miałam nacieki zapalne, a potem torbiel rzekomą głowy trzustki - która podobno (?) się wchłonęła - na ostatnim ct radiolog nie opisuje torbieli. Moje pytania brzmią: 1. czy to normalne, że nadal boli trzustka właściwie codziennie- mimo dobrych już badań labotratoryjnych i Ct, mimo, że początek choroby był na przełomie lutego i marca? 2. czy takie bóle oznaczają, że ozt przeszło w pzt? 3. ile czasu trzeba stosować leki typu pangrol po przebyciu ozt? 4. co jaki czas należy wykonywac w takim przypadku badania laboratoryjne z krwi i ct kontrolne? 5. czy rezonans nie jest tak czuły jak tomografia w chorobach trzustki? 6. czy suplementacja żelaza nie szkodzi trzustce? - mam niedobór z powodu przejejścia tej choroby i nie wiem czy kupując jakieś tabletki z żelazem nie zaszkodze trzustce. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 1. czy to normalne, że nadal boli trzustka właściwie codziennie- mimo dobrych już badań labotratoryjnych i Ct, mimo, że początek choroby był na przełomie lutego i marca? - tak może niestety być i to jeszcze bardzo długo 2. czy takie bóle oznaczają, że ozt przeszło w pzt? - tak, prawdopodobnie tak 3. ile czasu trzeba stosować leki typu pangrol po przebyciu ozt? - jeśli dojdzie do pzt to nawet i do końca życia 4. co jaki czas należy wykonywac w takim przypadku badania laboratoryjne z krwi i ct kontrolne? - badania krwi co około pół roku, a CT co około 12 miesięcy 5. czy rezonans nie jest tak czuły jak tomografia w chorobach trzustki? - tak, bardziej czułe jest TK 6. czy suplementacja żelaza nie szkodzi trzustce? - mam niedobór z powodu przejejścia tej choroby i nie wiem czy kupując jakieś tabletki z żelazem nie zaszkodze trzustce. - nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi