Gość Marysia Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Witam, Panie Doktorze, mam podwyższony poziom TSH (4,80 przy normie 0,4-4,0)* biorę tabletki euthyrox 25. Narazie musiałam wykonac USG tarczycy, które nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Lekarz podejrzewa u mnie chorobę Hashimoto (gdyz mam tez niedokrwistosc z niedoboru witaminy b12). Za trzy tygodnie mam wykonac jeszcze badania na przeciwciała. W związku z tym mam pytanie, czy przy prawidłowym wyniku z USG, gdy w tarczycy nie ma żadnych zmian, może byc to Hashimoto?? Dodam, ze nie mam typowych objawow dla niedoczynności tarczycy (jestem szczupła-mam niedowagę, czeste wyproznienia), objawy ktore pasuja to uczucie zimna, ciagle zimne stopy i dlonie, sucha skóra, wypadanie wlosow. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 W związku z tym mam pytanie, czy przy prawidłowym wyniku z USG, gdy w tarczycy nie ma żadnych zmian, może byc to Hashimoto? - tak, może tak być, podstawą są rozpoznania najczęściej jest badanie poziomu przeciwciał głównie anty-TPO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marysia Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Dziękuję bardzo za odpowiedź, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marysia Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Witam, Panie Doktorze, zrobiłam dodatkowe badania i anty -TPO mam w normie, obraz z USG tarczycy tez ok. Skąd więc może byc ta niedoczynnośc? Lekarz endokrynolog w sumie nie umiał mi tego wyjaśnic (wszystkie wyniki ok, tylko TSH za wysokie, i moze troszke za mała tarczyca - objetośc to 8 ml). Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 To zapewne jakaś niedomoga tarczycy na tle jej słabego rozwoju, słabego funkcjonowania. W takim wypadku USG może być nawet w zakresie normy. Leczenie polega na uzupełnianiu niedoborów hormonów tarczycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marysia Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi