Gość Anna Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Bardzo proszę o interpretację wyniku usg: tarczyca niepowiększona płat prawy*6,74ml płat lewy*7,43ml . Struktura obu płatów niejednorodna obok licznych drobnych zmian ogniskowych o nieco obniżonej amplitudzie,widoczne zmiany ogniskowe o podwyższonej echogeniczności.Poza tym w okolicy dolnego bieguna płata lewego zmiana ogniskowa wielkości 9mm o nieco obniżonej amplitudzie i penetrująca nieco poza górną krawędź mostka i nie zlokalizowana bezpośrednio w płacie , tylko w jego sąsiedztwie.Światło tchawicy nie uciśnięte i nieprzemieszczone .WNIOSKI:całokształt zmian odpowiada chorobie Hashimoto ,natomiast opisywany guzek,w okolicy dolnego bieguna płata lewego przemawia za odczynem węzłowym. Bardzo proszę o opinię i odpowiedź czy mama się obawiać tego odczynu węzłowego bo nie wiem co to takiego...i co z moją tarczycą.Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Nie ma się czego obawiać. Odczyn jest spowodowany stanem zapalnym tarczycy przejawiający się powiększeniem węzła chłonnego pojedynczego. To normalna sytuacja kliniczna. Trzeba w tej sprawie udać się na konsulatcję do endokrynologa. Zapewne będą konieczne odpowiednie badania hormonalne i poziomu przeciwciał charakterystycznych dla choroby Hashimoto oraz być może biopsja tarczycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Dziękuję za odpowiedź ,opis zmian w tarczycy i ten węzeł przeraził mnie okropnie -na myśli już miałam raka tarczycy ,raka węzłów lub przeżuty -jestem słaba psychicznie i potwornie boję się raka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi