Gość Radek Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Witam serdecznie. Ostatnie badanie które przeprowadziłem kilka dni temu wykryło u mnie podwyższony poziom bilirubiny (1,76 mg/l). Norma jaka muszę osiągnąć do max 1,3. Reszta badań wyszła wzorowo - jedynie cholesterol na poziomie 73 oraz ta nieszczęsna bilirubina. Będę bardzo wdzięczny za doradzenie mi czego mam się trzymać i czy istnieją jakieś sposoby na obniżenie tego nieszczęsnego parametru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Radziłbym jeszcze raz wykonać kontrolę poziomu bilirubiny we krwi po diecie 24-godzinnej lekkostrawnej, bez używek i niepotrzebnych leków, bez nadmiernego wysiłku, przed badaniem całkowicie na czczo. Bilirubinę oznaczyć całkowitą i bezpośrednią. Dopiero po kontrolnym badaniu zadecydować o dalszym sposobie postępowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Radek Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 No właśnie dieta, staram się nie jeść smażonych potraw, jem mięso gotowane plus ziemniaki/ryż biały + np. sałata z oliwą. Na śniadania i kolacje chleb ciemny, ser żółty, jakaś wędlinka itp. Wyczytałem że trzeba pić sporo wody mineralnej niegazowanej (pije średnio 4-5 litrów mineralnej Ustronianki) bo bilirubina usuwana jest wraz z moczem. Do tego lekarz doradził mi Hepatil - 2 kapsułki 3 x dziennie. Nie pije alkoholu, nie faszeruje się odzywkami itp. Czy to działanie może przynieść znaczący spadek poziomu bilirubiny? Maja Państwo jakieś rady dotyczące efektywnej diety? (prawdą jest że jedzenie grapefruitów obniża poziom bilirubiny?) A może jakieś dodatkowe zalecenia? Dodam że wymienione wyżej działania i dietę *przyjmuję* już od 4-5 dni, a na badanie wybieram się tuz po świętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Czy to działanie może przynieść znaczący spadek poziomu bilirubiny? - tak powinien Maja Państwo jakieś rady dotyczące efektywnej diety? (prawdą jest że jedzenie grapefruitów obniża poziom bilirubiny?) - te działania jakie Pan podjął są wystarczające, co do grapefruitów nie ma udowodnionego działania w tym względzie A może jakieś dodatkowe zalecenia? - radzę dietę i leki stosować przez około miesiąc i dopiero wykonać badania kontrolne, wcześniej nie będą widoczne tego działania wyniki - zalecenia są wystarczające, trzeba się ich całkowicie trzymać, a efekty dopiero mogą być widoczne najwcześniej po około miesiącu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Radek Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Po 2 tygodniach działań które opisałem wyżej zrobiłem powtórne badanie - wynik wyszedł 2,0 mg/l czyli jeszcze gorszy niż przed dietą, lekami itd. Pytanie gdzie jest błąd bo nie wiem co mam robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Ja musiałam w trzy dni obniżyć sobie poziom bilirubiny i mi się udało. Miałam początkowo wynik 1.52 mg/l. Przez trzy dni zażywałam Esentiale Forte i jadłam wyłącznie takie krążki ryżowe i chrupki kukurydziane i piłam bardzo dużo wody oraz oczywiście zero sportu-nawet starałam się chodzić powoli. Po trzech dniach miałam wynik 0.71 mg/l. Nie wiem czego to była zasługa ale mi sie udało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość andrzej Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Wybierzcie sie do lekarza po lek Proursan obniży sporo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Barbara Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 czy truskawki obniżają bilirubinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość medyk Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 woda z miodem 2x dziennie 2 łyzeczki miodu do chlodnej swieżej wody odstawic na 2h i wypic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maria Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 zgadzam sie esensjale forte jest wspanialym lekiem na wszystko na watrobe jak rowniez bilirubine nalezy pobrac ten lek on jest bez recepty dosc drogi w granicach 24-28zl.za 50 szt ja to biore od watroby i wyniki watrobowe i bilirubine mam dobra wiec polecam go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość andrzej Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Witam , przeszedlem w-f badania do wojska ale cholerna bilurbina pierwszy raz miaem 26 a drugi raz 40 na usg nic nie wykryto ale dosłe odmowepisze teraz odwołanie pomózcie mi jak zbic ta bilurbine, biore juz essentiale foryte i pije dużo wody oraz owoce, glukoza prosze was o pomoc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 a dodam że norma jest od 3 do 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ALT Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Sam chciałbym znać odpowiedz na to pytanie. Miesiąc temu USG wykazało lekko stłuszczona wątrobę a próby wyszły podwyższone np ALT 110 podczas gdy bilirubina wyszła bez zarzutów 0.6. Po miesiącu diety i zero alko, ALT spadł do 60 a reszta wskaźników wątrobowych jest juz w normie.Pojawił sie natomiast problem z Bilirubiną która teraz wynosi 1.1. Nie bardzo wierze ze dieta może pomóc w jej obniżeniu, boje sie ze to jakaś grubsza sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Konrad Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Ja miałem najpierw 1,79 ,po stosowaniu esential forte i wyciągu z karczocha zbiłem na 1,42 po niecałych 2 tyg. Wcześniej trochę piłem alkoholu i jadłem fast foody itp. Lekarz mi powiedział, że trzeba zastosować dietę śródziemnomorską tzn. warzywa, owoce, ryby, drób - indyk, wołowina , unikać wieprzowiny, tłustych i smażonych potraw. 1,3 w wojsku przejdzie , jeszcze trochę i to zbije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nieważne Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 bzdury piszecie jak macie kłamać to lepiej siedzcvie cicho! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kalika Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Witam wszystkich, mam takie pytanie czy jak wyszła mi bilirubina 1,08 czy mam szanse do zawodowej słuzby wojskowej ? Z góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość przemek Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 do zawodowej służby wojskowej norma bilirubiny jest do 1, żadna dieta nie pomorze trzeba się udać do lekarza po tabletki lek proursan lub luminal tylko jak bedziecie brali luminal to nie oddawac swojego moczu do badania bo luminal podnosi barbiturany które wydalane sa z moczem i takie badanie jest robione ale w karcie obiegowej go nie ma trzeba też uważać na kreatynine bo też sie podnosi po luminalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matt Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Jeżeli bilirubina jest na poziomie 2,0 a wszystkie badania są ok i tylko ten parametr jest podwyższony to możesz mieć zespół Gilberta który jest bezobjawowy . Najlepiej się skonsultować z lekarzem i jeść dużo warzyw + ryby . Ja miałem na poziomie 1,9 z badaniami ok , wiec nie ma co panikowac kwestia tylko żebyś odstawił alko i tłuszcze niezdrowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rysiek Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 witam mam pytanie czy jest zagrozenie zycia przy bilirubinie 5.0 a nawet 6.0 ponieważ zatrułem sie alkoholem i ciegle jest problem zbicia tego poziomu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Do PRZEMEK Do wojska norma jest do 1.2, niedawno robiłem badania, miałem 1.3 i wraz mnie wzięli :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasia Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 a co robic jak bilirubina jest wieksza niz 30, lekarze daja tylko kroplówki z glukoza niby na przeczyszczenie juz tydzien i żadnych zmian ..czy to ma pomó? pomożcie co robic.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pomagacz Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Radek na bilirubina jest prosta rada - zadaj sobie pytanie, kiedy jest jej za duzo. Ano wtedy kiedy w pecherzyku zolciowym i przewodach zalega za duzo zolci, zbiera sie ona i zbiera i nie wyplywa do dwunastnicy bo nie ma takiej potrzeby skoro dieta jest BEZTLUSZCZOWA. Sprobuj jesc przez 3-4 dni smialo jajecznice na masle albo na boczku cos moze z grilla, generalnie cos tlustego. I po kilku dniach takiej diety zrob sobie ponowne badanie. Jetsem przekonany, ze Ci spadnie bilirubinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość M Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 czytam wasze wypowiedzi bo ja mam 63 a norma jest do 20......- nie wiem co robić bo na dzisiejszy dzień nie mam możliwości kontaktu z lekarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pomocna Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Jak masz wysoką bilirubinę to weź luminal przez 3 dni po 150 mg, 2 dni 200 mg - na noc. Przed badaniem 100 mg rano. Do tego przez cały czas liv.52 i proursan lub ursacon. Napewno spadnie. Zadnej diety szczególnej, tylko smażonego nie jeść i absolutnie alkohol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lui Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Ja miałem koło 30 teraz od kilku miesiecy mam kolo 10ciu - moja recepta - nie bac sie tluszczu! Maselko do kanapek - grubo!:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi