Gość kris Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Witam Od jakiegoś czasu boli mnie lewe jadra mam uczucie ciężkości przy siedzeniu,bylem na wizycie u urologa i skierował mnie na usg moszny z podejrzeniem żylaka powrózka nasiennego.Dzisiaj miałem robione badanie oto opis Jądro prawe o wymiarach 3,3x2,5x4,7cm Jądro lewe o wymiarach 2,8x24x3,6 cm Oba jądra o zachowanej jednorodnej echogeniczności i prawidłowym ukrwieniu w badaniu dopplera. Najądrze symetryczne, niepowiekszone. W główce najądrza lewego obecne dwie struktury bezechowe średnicy 5i 4mm,nie wykazujące ukrwienia w badaniu Dopplera - torbiela. Poza tym najądrze jednorodne. W worku mosznowym stwierdza się śladową fizjologiczną ilość płynu. Nie uwidoczniono żylakow powrozka nasiennego W naczyniach żylnych w obrębie powrózka przepływ zachodzi Wnioski Spermatocele najądrza lewego Nie uwidoczniono żylakow powrozka nasiennego Proszę o interpretacje wyniku ponieważ wizytę mam dopiero na lipca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Oznacza to, że nie występują żylaki powrózka nasiennego tylko niewielkie 2 torbiele najądrza lewego, które mogą czasami dawać takie dolegliwości jak Pan opisuje. Co do dalszego postępowania z nimi musi zadecydować urolog (do rozważenia usunięcie ich zabiegowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi